Annons
Annons
Nyhet

Nepal går mot fred

Nepal andas stor optimism. Demokrati och fred finns inom räckhåll. Gatudemonstrationerna mot kung Gyanendra är över. På fredag sammankallas landets parlament för första gången på fyra år. Nu har ytterligare ett glädjebesked nått folket. Det drygt tio åriga inbördeskriget mellan maoistgerilla och armé, som krävt 13 000 människoliv, kan i bästa fall vara på väg

Text: Redaktionen • 2006-04-27 Uppdaterad 2006-04-27

Nepal andas stor optimism. Demokrati och fred finns inom räckhåll. Gatudemonstrationerna mot kung Gyanendra är över. På fredag sammankallas landets parlament för första gången på fyra år. Nu har ytterligare ett glädjebesked nått folket. Det drygt tio åriga inbördeskriget mellan maoistgerilla och armé, som krävt 13 000 människoliv, kan i bästa fall vara på väg mot en lösning. Rebellerna har med omedelbar verkan deklarerat en tre månader lång vapenvila. Gerillan har också avbrutit sin blockad mot Kathmandudalen och viktiga provinsstäder.

– Så här positivt har det inte känts på flera år, säger Hari Dharel vd på resebyrån Highlander Trekking i Kathmandu.

Nepals turistindustri har drabbats extremt hårt under det senaste årtiondets våldsamma konflikter. Nu hoppas näringen på en snabb återhämtning. Flyg och busstrafik flyter åter normalt. Vapenvilan förväntas innebära att allt fler turister söker sig till nepalesiska Himalaya fÙ?r trekking.

– Vi har en grupp vandrare som redan nu är på väg mot Mount Everest, berättar Ram Sapkota, vd för trekkingfirman Mountain Delights,
Även han delar framtidstron.
– För första gången finns det en ärlig vilja från både armé, gerilla och politiker att kompromissa och på så sätt skapa en fungerande fred, säger Ram Sapkota.

I Kathmandu är det fortfarande gott om poliser. I övrigt börjar den nepalesiska huvudstaden återgå mot det normala. Affärerna är öppna. Taxibilar kryssar åter fram på New Road och Durbar Marg bland cyklister, fotgängare och kor.

Text: Mikael Persson


Text: Redaktionen • 2006-04-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top