Annons
Annons
Nyhet

Coke och Pepsi förbjuds i Sydindien

Om du slår dig ner på en strandservering på Kovalam eller Varkala Beach i Sydindien kan du inte längre läska dig med en Coca-cola. Den kommunistiskt styrda delstaten Kerala har nämligen förbjudit all försäljning av Coke och Pepsi. Orsaken är anklagelser från indiska Centre for Science and Environment om att de båda läskedrycksmärkena innehåller otillåtna

Text: Redaktionen • 2006-08-10 Uppdaterad 2006-08-10

Om du slår dig ner på en strandservering på Kovalam eller Varkala Beach i Sydindien kan du inte längre läska dig med en Coca-cola. Den kommunistiskt styrda delstaten Kerala har nämligen förbjudit all försäljning av Coke och Pepsi. Orsaken är anklagelser från indiska Centre for Science and Environment om att de båda läskedrycksmärkena innehåller otillåtna halter av bekämpningsmedel.

Högsta domstolen i Indien beordrade i förra veckan Coca-cola och Pepsi att inom fyra veckor komma med ett svar på Centre for Science and Environments påståenden om farliga nivåer av bekämpningsmedel.

Flera delstater valde då att förbjuda försäljning av cola på statliga institutioner och skolor. Kerala är först i landet med att införa ett totalförbud.

Sedan tidigare pågår en tvist mellan vänsterregeringen i Kerala och Coca-colas fabrik i Palakkad. Regeringen och flera miljöorganisationer beskyller Coca-cola för att pumpa upp för mycket av grundvattnet, vilket drabbar bönderna i området.

Coca-colas historia i Indien är konfliktfylld. 1975 körde Indira Gandhis regering ut företaget av protektionistiska skäl – allt för att lokala läskedryckssorter skulle få chansen. I början av nittiotalet, när Indiens ekonomi liberaliserades, var colajätten tillbaka.

Den pågående striden om colaförsäljningen i Indien har flera undertoner. Bakom argumenten om gifter i dryckerna finns en vilja från många politiker och aktivister att begränsa globaliseringen och multinationella företags frammarsch, vilket Coca-cola är en viktig symbol för.
Per J Andersson


Text: Redaktionen • 2006-08-10
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top