Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Tobias tar över på Vagabond

Tobias Larsson är från och med nr 10 2006 Vagabonds nya chefredaktör. Tobias har arbetat som redaktör och guideboksskribent på Vagabond men befinner sig för tillfället i Afghanistan.

Text: Redaktionen • 2006-10-25 Uppdaterad 2021-06-23

Grattis till chefredaktörstjänsten!
– Tack!!

Först av allt måste du berätta vad du gör i ett av världens oroligaste länder.– Jag arbetar med informations- och medieoperationer för den FN-ledda styrkan ISAF (International Security Assistance Force). Arbetsuppgifterna kan röra sig om allt från informationskampanjer om minor till att stödja lokalpressen på olika sätt. När det finns behov stöttar jag också pressofficeren på det svenska förbandet. Jag är här i tre månader, sedan återvänder jag till Stockholm och Vagabond.

Hur känns det att bli chefredaktör för Sveriges största resemagasin?
– Jättespännande! Och det är inte framförallt Sveriges största resemagasin, utan Sveriges i särklass bästa också. Det finns många snygga resetidningar, men få med ett riktigt bra innehåll. Vagabond har alltid lyckats med både och tycker jag.

Vilka förändringar kommer vi se i tidningen?
– Den största förändringen är att tidningen kommer genomgå en redesign rent lay-out-mässigt. Den redesignen är dock planerad sedan länge så den kan jag inte ta åt mig äran för. Jag såg de första skisserna härom veckan och det såg väldigt snyggt ut!
Det som jag kommer satsa på är att reportagetexterna ska variera mer i omfång, stil och inriktning sinsemellan än vad de gör nu. Det ska bli en skön, varierad, rytm när man läser tidningen. Bildkvaliteten ska bli ännu bättre och så kommer vi bland annat få höra några nya spännande berättarröster som läsarna inte hört tidigare. Sedan finns det förstås massa småförändringar som läsarna får uppleva själva. Piggare, snyggare och mer varierad är nog de tre leddorden jag skulle vilja använda för “nya” Vagabond.

Tobias tar över på Vagabond

Nämn tre saker som du inte vill förändra?
– För det första skulle jag säga oberoendet. Vagabond ska stå på läsarnas sida och fortsätta vara kritiska mot såväl resmål, hotell och researrangörer. Det andra är läsupplevelsen. Tidningen ska kännas härlig att bläddra och läsa i. Sist men inte minst så är det nyttan. Vi kan inte bara ha sköna texter och bilder om de inte ger läsaren information och tips om resmål och resande.

Kommer du resa mer eller mindre nu när du blivit chefredaktör?
– Jag ska vara ute och resa hela tiden ha ha! Nej, det blir nog faktiskt lite mindre resande, eller i alla fall kortare resor än tidigare. Jag har ju skrivit en del guideböcker och det är oerhört kul, men väldigt tidskrävande på plats. Tid är nog en vara jag kommer få mindre av gissar jag. Jag tror redaktionen uppskattar om de får se sin nya chef på kontoret i alla fall några dagar i veckan…

Vilket är ditt favoritresmål?
– Den frågan får jag ofta och jag har faktiskt inget bra svar. Det finns flera platser och länder som jag gärna åker tillbaka till, som Kuba, Thailand och Borneo. USA är ett jätteland som jag också skulle vilja se mer av. Mellanöstern, med bland annat Oman, Förenade Arabemiraten och Afghanistan är också läckert, där kontrasterna till västerländska tankesätt och värderingar är stor.

Vart bär det av nästa gång?
– Vagabonds redaktion på Götgatan 95 i Stockholm! Måste hem och se till att redaktionen inte maskar när chefen är borta haha!

Intervju: Fatima Hammar


Text: Redaktionen • 2006-10-25
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top