Annons
Annons
Nyhet

Så kan du få pengar tillbaka vid reseföretagskonkurs

Resegaranti För vissa resor gäller den så kallade resegarantilagen som kan hjälpa dig att få pengar tillbaka. Lagen tvingar arrangörerna att ställa en resegaranti som du som drabbad resenär kan få ersättning från. Men lagen gäller inte alla resor, bara paketresor eller transporter som sker tillsammans med paketresor. Din flygbiljett ska vara en del av

Text: Redaktionen • 2007-03-08 Uppdaterad 2007-03-08

Resegaranti
För vissa resor gäller den så kallade resegarantilagen som kan hjälpa dig att få pengar tillbaka. Lagen tvingar arrangörerna att ställa en resegaranti som du som drabbad resenär kan få ersättning från. Men lagen gäller inte alla resor, bara paketresor eller transporter som sker tillsammans med paketresor. Din flygbiljett ska vara en del av en paketresa eller så ska du ha köpt din flygbiljett av en paketresearrangör (en så kallad
“charterflygstol”) för att resegarantin ska gälla. Om du däremot har köpt en vanlig reguljärflygbiljett hos ett flygbolag, en flygreseorganisatör eller en resebyrå gäller inte resegarantilagen för din resa. Detta har tyvärr drabbat många av FlyMes resenärer.

Vänd dig till Resegarantinämnden vid Kammarkollegiet. för att få mer information om resegarantin och för att ansöka om ersättning. Ansökan om ersättning måste göras inom tre månader från det att din resa ställts in. Du ska inte avbeställa din resa.

Ett bra sätt att kolla om en resebyrå är seriös är att kolla med Kammarkollegiet att den har ställt en resegaranti.

Den som köpt en flygbiljett av FlyMe omfattas inte av den statliga resegarantin. Däremot finns andra sätt att försöka få pengarna tillbaka.

Kortbetalning
Om biljetten köpts med kort kan du börja med att vända dig till din kreditgivare (oftast din bank) och begär pengarna tillbaka.Den som inte är nöjd med beskedet frÙ?n kreditgivaren kan vända sig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för mer information.

Konkursförvaltaren
Har man inte köpt resan med kort, eller får nej från sin bank, kan man också vända sig till konkursförvaltaren med sina krav. Konkursförvaltare för FlyMe är Rikard Ström på advokatfirman Lindahl KB i Göteborg. Finns det pengar att hämta i bolaget finns chansen att få tillbaka pengar.

Webbadresser:
Konkursförvaltaren: http://www.lindahl.se/
Konsumentverkets hemsida: http://www.konsumentverket.se/
Konsumenternas bank- och finsnbyrå: http://www.konsumentbankbyran.se/
Kammarkollegiets resegarantinämnd: http://www.kammarkollegiet.se/resegar/resegar.html

Relaterade artiklar:
FlyMe i konkurs
Go international i konkurs


Text: Redaktionen • 2007-03-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top