Annons
Annons
Nyhet

Flygledarbrist gav försenade flyg

Flygtrafiken på Arlanda har flera gånger i år drabbats av stora förseningar sedan flygledare blivit sjuka. Bristen på flygledare beror bland annat på att Luftfartsverket drog in på antalet flygledare när branschen gick trögt efter terrordåden den 11 september 2001. Luftfartsverket ställde då in utbildningar av nya flygledare och bantade sin organisation med pensionsavgångar. Men

Text: Redaktionen • 2007-04-04 Uppdaterad 2007-04-04

Flygtrafiken på Arlanda har flera gånger i år drabbats av stora förseningar sedan flygledare blivit sjuka. Bristen på flygledare beror bland annat på att Luftfartsverket drog in på antalet flygledare när branschen gick trögt efter terrordåden den 11 september 2001. Luftfartsverket ställde då in utbildningar av nya flygledare och bantade sin organisation med pensionsavgångar.

Men flygtrafiken ökade snabbare än väntat. Och nu är behoven av flygledare stora igen. EU:s nya krav på arbetstider som gäller sedan den 1 januari gör att flygledarna inte kan jobba övertid lika mycket som tidigare. En del flygledare tar också jobb utomlands där lönerna kan vara bättre.

Antalet platser på utbildningarna har nu fördubblats, men de nya flygledarna är inte färdigutbildade förrän om två till tre år. I sommar väntas bristen orsaka stora förseningar i flygtrafiken på flera flygplatser i landet.


Text: Redaktionen • 2007-04-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top