Annons
Annons
Nyhet

EU vill stoppa semesterskojare

Timeshare innebär att flera personer delar på en lägenhet och får rätten att utnyttja den under en viss tid. Många svenskar har blivit erbjudna att köpa andelar i så kallade timeshare-lägenheter på populära semesterorter. Andra har erbjudits att köpa medlemskap i en semesterklubb som berättigar till boende under vissa veckor. Tyvärr har flera svenskar blivit

Text: Redaktionen • 2007-06-05 Uppdaterad 2007-06-05

Timeshare innebär att flera personer delar på en lägenhet och får rätten att utnyttja den under en viss tid. Många svenskar har blivit erbjudna att köpa andelar i så kallade timeshare-lägenheter på populära semesterorter. Andra har erbjudits att köpa medlemskap i en semesterklubb som berättigar till boende under vissa veckor.

Tyvärr har flera svenskar blivit lurade i dessa köp, och förlorat stora summor pengar. Ofta har de helt saknat möjlighet att säga upp kontraktet eller kunna sälja vidare sin andel.

Nu vill Europeiska kommissionen komma tillrätta med problemen, och den 7 juni antar kommissionen nya direktiv.
– Det har funnits kryphål i de gamla reglerna som har utnyttjats av olika skojare. De har skrivit kontrakt som är kortare än tre år, då är konsumentskyddet sämre. De har också sålt andelar i hytter på kryssningsfartyg, inte heller dessa har omfattats av något bra konsumentskydd, säger Eva Holm som jobbar på pressavdelningen på Europeiska kommissionens representation i Sverige.

Det nya EU-förslaget ska omfatta även kortare avtalsperioder, och förbättra skyddet för den som går med i en så kallad semesterklubb eller köper en timeshare-lägenhet.

Det är stor sannolikhet att förslaget går igenom och omvandlas till lag.
– Det här med konsumenternas dåliga skydd på detta område är något som många instanser inom EU har uppmärksammat, säger Eva Holm.

Läs mer om timeshare och semesterklubbar på Konsument Europas webbsida: http://www.konsumenteuropa.se


Text: Redaktionen • 2007-06-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top