Annons
Annons
Nyhet

Brittiskt regnrekord – bulgarisk hetta

Omfattande skyfall dränker de södra och mellersta delarna av England. Samtidigt noteras nya värmerekord i Bulgarien. Enligt en färsk studie beror det extrema vädret på människans utsläpp.

Text: Redaktionen • 2007-07-24 Uppdaterad 2007-07-24

I den brittiska floden Severn har man noterat det högsta vattenståndet sedan 1947. Och de närmaste dagarna är man på väg mot nya rekordnivåer – om de mest pessimistiska väderprognoserna slår in. Områdena Gloucestershire, Worcestershire och Oxfordshire i Storbritannien är mest drabbade. Under de senaste dagarna har tusentals människor evakuerats från sina hem, viktiga vägar har stängts av och myndigheterna har tvingats stänga av tillförseln av färskvatten och el till hundratusentals hushåll.

I Bulgarien sätts samtidigt nya värmerekord. I måndags noterades temperaturer på 45,5 grader i Veliko Tarnovo, i centrala Bulgarien.

Enligt en studie som Dagens Nyheter berättar om idag är människans utsläpp den största orsaken till förändringarna av vädret. Huvudförfattare till studien är Xuebin Zhang vid Environment Kanada. Forskargruppen har undersökt hur klimatförändringarna påverkar olika regioner. Deras slutsats är bland annat att just de växthusgaser som människan släppt ut leder till sådana förändringar av vädret som vi har kunnat se under den senaste tiden.


Text: Redaktionen • 2007-07-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top