Annons
Annons
Nyhet

Hotell bortom solstolarna

Jakten på resenärer som skyr massturism går vidare. Fritidsresor lanserar flera hotell med ”historia i väggarna” och belägna bortom turistorterna, medan Ving utökar sin satsning på hotell som man kallar ”gömställen”.

Text: Per J Andersson • 2009-04-04 Uppdaterad 2009-04-04

Cruz de Tejeda är en liten by med milsvid utsikt i Gran Canarias bergiga mitt, långt från stränder och diskon. Här ligger ett av de 16 naturskönt belägna hotell som Fritidsresor valt att satsa på till nästa vinter.

Hotellet Cruz de Tejeda ligger i en korsväg på 1#560 meter över havet. Härifrån, där man ständigt har den 80 meter höga monoliten Roque Nublo i blickfånget, utgår sex vandringsleder som slingrar sig fram längs stigarna som anlades av de första spanska kolonisatörernas.
Hotellet byggdes på 1930-talet och ingår i statliga Paradoreskedjan, ritat och designat av arkitekten Miguel Martin Fernandes och hans bror, konstnären Nestor. Hotellet stängdes 1983 i brist på gäster som hellre flockades vid stränderna. Men i februari återinvigdes det spa och med restaurang med kanariska specialiteter.

Gran Canaria dras med fördomar som att ön är sönderexploaterad och alltför turistanpassad. Fördomar som bekräftas om man besöker turistområdet Playa del Inglés på södra delen av ön. Men större delen av Gran Canaria har inte anpassats för besökare och är inte märkt av massturism.
Cruz de Tejeda är ett av 16 naturskönt belägna hotell som Fritidsresor kallar Blue Unique. Fem av dem ligger på Gran Canaria, däribland en före detta hacienda mitt i en bananplantage, medan fyra finns på Lanzarote och ett på Teneriffa. Andra hotell bortom turistorterna finns i bland annat Kap Verde, Dominikanska Republiken och Thailand.

– Tanken är att man kombinerar, bor några nätter på Blue Unique-hotellet som historia i väggarna och några nätter på turistorterna vid kusten, säger Marie Malmros på Fritidsresor.
Konkurrenten Ving har sedan 1993 ett liknande utbud av hotell, som till en början kallades Small World och sedan 2004 marknadsförs under benämningen Hideaway Selection.

Ving har sammanlagt ett 70-tal “gömställe”-hotell på bland annat kanarieön La Gomera, i Thailand och Marocko. Nyligen lanserades ett nytt hotell i bergen på Mallorca.
– Tanken är att man ska nå dem med hyrbil på en till två timmar från flygplatsen och på så sätt kombinera charterns enkelhet med en upplevelse utanför turiststråken, säger Magdalena Öhrn på Ving.


Text: Per J Andersson • 2009-04-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top