• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Badkläder skydd mot dödliga maneter

  Täckande solskyddskläder skyddar till viss del mot giftiga maneter i tropiska vatten.

  Täckande solskyddskläder skyddar till viss del mot giftiga maneter i tropiska vatten.

  Den farligaste maneten, kubmaneten, som bland annat finns i vattnen utanför Thailand, Malaysia och Australien kan om oturen är framme döda en människa på några sekunder.

  -Vi fick frågan om våra solskyddskläder skyddar mot dödliga maneter från en av våra uppmärksamma kunder, säger Marika René, VD för Sunblock. Eftersom vi själva har barn och reser mycket ville vi ta reda på fakta.

  Giftmanetdräkt
  Företaget frågade Dan E Nilsson, biolog och professor vid Lunds Universitet.

  – I norra Australien är det mycket vanligt att surfare har "stinger suits" som nog motsvarar ungefär de solskyddskläder som finns i Sverige. Jag har själv en sådan dräkt när jag fångar maneter i Australien, och har aldrig haft problem trots att jag 100-tals gånger stött emot maneterna, svarade han.

  Bränna igenom
  - Det är inget 100-procentigt skydd mot att bli bränd, eftersom vissa maneter i viss utsträckning kan "bränna" igenom det tunna tyget, fortsätter han. Mängden nässelkapslar som når igenom tyget är dock mycket litet, och i värsta fall förvandlar det en dödlig kontakt till en lättare och ofarlig smärta. Självfallet kan man fortfarande bli allvarligt bränd på oskyddade hudpartier i ansiktet och på händerna. Ett sammanfattande svar är dock att solskyddsdräkter ger ett bra skydd mot maneter.

  Kläderna som Sunblock med flera säljer skyddar görs primärt för att skydda mot solstrålar och har en solskyddsfaktor som motsvarar minst 50.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!