• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fel pris i åtta av tio reseannonser

  Enligt SVT:s konsumentprogram Plus innehåller 78 procent av de reseannonser man granskat fel pris.

  Bild 777863

  Enligt SVT:s konsumentprogram Plus innehåller 78 procent av de reseannonser man granskat fel pris.

  SVT:s konsumentredaktion gick igenom dagstidningar och resemagasin under en vecka och plockade ut femtio olika reseannonser. De kollade vilka priser som stod i annonserna, och försökte sedan boka resan till det priset.
  Det visade sig att hela 78 procent av annonserna som innehöll priser som inte gällde när Plus försökte gå in på reseföretagets hemsida för att boka en resa för en person.
  16 procent av annonserna hade priser som stämde hela vägen. I 6 procent av annonserna hänvisade till hemsidor som var så krångliga att SVT helt enkelt gick bet på att hitta det verkliga priset.

  Vanligast är att det krävs att
  man bokar resa för 2-4 personer utan att detta förbehåll syns i annonsen. Att till exempel annonsera ett pris som är del i dubbelrum är okej – men det måste i så fall framgå tydligt att priset endast gäller när man köper resa för flera personer.
  Ett annat vanligt problem är att priset är ett frånpris (till exempel "från 7 995 kronor"), och att det inte finns några resor kvar att köpa till detta pris. Annonserar företaget med ett frånpris så ska det finnas en ordentlig mängd resor att köpa till detta pris.

  Det är heller inte ovanligt med tilläggsavgifter som inte går att välja bort. Här är reglerna väldigt tydliga: det ska gå att köpa en resa utan pristilläggen. Annars ska tilläggen ingå i det utannonserade priset. Men i flera av annonserna i Plusredaktionens granskning tillkom avgifter som inte går att välja bort.

  Se tv-inslaget

  Plus om resetilläggen.

  REDAKTIONEN
  per@vagabond.se

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!