• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Golf ska locka utlänningar till Kuba

  För det socialistiska Kuba har turismen blivit en av de allra viktigaste inkomstkällorna. Nu ska golf, som tidigare klassats som en borgerlig sport, locka rika utlänningar till Kuba.

  Golf ska locka utlänningar till Kuba
  Varadero golf club, Kubas enda 18-hålsbana. Foto: Thinkstock

  Efter att ha tagit makten i Kuba spelade de båda revolutionsledarna Fidel Castro och Che Guevara en runda på en golfbana i utkanten av Havanna, berättar SVT:s Rapport. Men de bestämde sig för att det var en "borgerlig" sport och de sju golfbanorna i Kuba stängdes. Niohålsbanan där revolutionärerna svingat klubborna överläts på brittiska ambassaden.

  Nu ser Kuba golfen som en framtid eftersom golfarna gör av med mer pengar än andra turister. Och Kuba behöver utländska valuta.

  Byn Carbonera ligger vid kusten två timmar öster om Havanna. Här ska man bygga en lyxanläggning för utlänningar, med lyxvillor och lägenheter som utlänningar ska kunna köpa, något som inte varit tillåtet tidigare. Därtill blir det en 18-håls golfbara.

  Förutom den lilla niohålsbanan där Fidel och Che prövade lyckan en gång i tiden finns det idag bara en 18-hålsbana - och den ligger i turistorten Varadero. Nu planeras det för ytterligare 14-15 golfbanor, enligt Rapport.

  Efter revolutionen 1959 var Kuba helt beroende av det ekonomiska stödet från Sovjetunionen. När östblocket föll hamnade landet i djup ekonomsik kris. Satsningen på turismen var ett sätt att komma ur den djupa svackan.

  - Kuba är just nu inne i en massa pragmastiska förändringar av det socialistiska systemet. Golfen är ett exempel där det finns folk som kommer att vara mycket intresserade av att köpa fastigheter på kuba, säger Hugo Beteta på FN-organet Cepal till SVT:s Rapport.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!