Annons
Annons
Arbetslösa kameler. Foto: Thinkstock.

Arbetslösa kameler. Foto: Thinkstock.

Nyhet

I januari är charterresorna till Egypten tillbaka

Efter årsskiftet börjar svenska researrangörer återigen köra resor till Egypten. Trots fortsatta oroligheter i Kairo är arrangörerna hoppfulla om att landets turism snart är på uppgång igen.

Text: Sara Widman • 2013-11-07 Uppdaterad 2013-11-07

I turistorterna Hurghada och Marsa Alam finns inga oroligheter. Hit kommer man att kunna åka med de stora svenska charterbolagen under våren. Redan nu kan man boka resor. Men utbudet är mindre än tidigare eftersom efterfrågan har minskat.

Oroligheterna fortsätter i Kairo och på en del ställen är det fortfarande utegångsförbud vissa tider. En ny konstitution håller på att skrivas, som ska röstas igenom innan nytt parlaments- och presidentval kan genomföras. Den förra presidenten Mursis rättegång har blivit uppskjuten och hans anhängare fortsätter att protestera.

I nuläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Egypten, förutom till turistorterna vid Röda havskusten och transit genom Cairo International Airport. Än så länge har de svenska researrangörerna inga resor till Sharm El Sheik och utflykter till pyramiderna och Luxor kommer inte vara möjliga.

Egyptens turism har sjunkit markant sedan oroligheterna i landet började. 2010 reste 210 000 svenskar till Egypten medan under 2013 var det endast 80 000.  Turismen är oerhört viktig i Egypten. Den utgör 25 procent av landets BNP och det är många egyptiska familjer som försörjer sig på turismen. 

Hanna Sistek är korrespondent bosatt i Kairo och hon tycker att det är bra att turismen börjar öppnas upp igen. Egypten är i stort behov av det och turistorterna brukar vara isolerade från politiskt engagemang.

– Generellt sett är det ingen fara på taket bara man är lite streetsmart och undviker Tahrir-torget i Kairo på fredagar. Men om det blir turbulent där kan det spilla över i andra delar av staden, och landet, också. 

Researrangören Apollo ser positivt på Egypten som resmål 2014. Men de menar ändå att det viktigaste för att Egypten ska komma tillbaka är att läget i landet är stabilt och fortsätter vara så.

– Det finns en trogen skara Egypten-älskare i Sverige som bara väntar på att få åka tillbaka dit. Svenskarna har lärt sig att skilja på de oroligheter som pågår i Kairo och att det är lÙ?ngt ifrån turistorterna vid Röda havet, säger Åsa Johnsson, informatör på Apollo.


Text: Sara Widman • 2013-11-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top