Annons
Annons
FLYG

FLYG

Nyhet

Skakig näst sista flygresa

Alla ombord dog när Boeingplanet från ryska Tatarstan Airlines kraschade. En passagerare från planets näst sista resa berättar nu om hur planet skakade kraftigt och att passagerarna var vettskrämda.

Text: Per J Andersson • 2013-11-18 Uppdaterad 2013-11-18

De ryska haveriutredarna arbetar efter hypotesen att antingen ett tekniskt fel eller misstag av piloterna orsakade söndagens krasch, där 50 människor omkom, skriver DN.se.

Vid andra landningsförsöket tappade planet höjd och föll “nästan vertikalt mot marken” enligt vittnesuppgifter, och därefter kraschade i landningsbanan och fattade eld.

– Passagerarna skrämdes av oerhört starka vibrationer i flygplanet under de sista minuterna innan vi landade på Domodedovoflygplatsen i Moskva. Vi åkte hit och dit, hela planet fladdrade. Sedan när vi gick av var vi förvånade att det inte blåste i Moskva.

Det olycksdrabbade ryska flygbolaget Tatarstan Airlines riskerar nu att stängas ner, precis som andra bolag som drabbats av dödliga krascher. Den statliga utredningskommittén har inlett en undersökning, skriver DN.se.

I en incident för tre år sedan tvingades passagerare sitta på golvet i mittgången sedan Tatarstan Airlines överbokat en flight mellan turkiska Antalya och Jekaterinburg i Ryssland. Bolaget var då nära att hamna på EU:s “svarta lista”, men klarade sig med en varning.

Efter vad som har framkommit i ryska medier var de båda piloterna ombord på olycksplanet erfarna, med sammanlagt 21 års flygtid. Men förstepiloten Rustem Salichov hade bara begränsad erfarenhet av det aktuella Boeingplanet.

Just detta plan har varit i trafik sedan 1990. Innan det köptes av Tatarstan Airlines 2008 har det ägts eller leasats av föga kända bolag som Uganda Air, brasilianska Rio Sul och rumänska lågprisbolaget Blue Air.

Ryssland drabbas regelbundet av flygkatastrofer, men är samtidigt att land med mycket högt antal avgångar och landningar.

Små, privata flygbolag har ofta kritiserats för bristande säkerhet. Ett sådant bolag drabbades 2011, då 44 personer omkom utanför staden Jaroslavl, bland dem nästan hela ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl.

De stora ryska flygbolagen däremot anses förhållandevis säkra. På den internationella organisationen Jacdecs flygsäkerhetslista hamnar SAS, på 51 plats, efter såväl Transaero (16:e) som Aeroflot (39:e). Etta på den listan är Finnair, enligt DN.se.


Text: Per J Andersson • 2013-11-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top