Annons
Annons
Det är lönsamt att åka till Island. Foto Thimkstock

Det är lönsamt att åka till Island. Foto Thimkstock

Nyhet

Stark svensk krona ger klirr i reskassan

En middag i London är 103 kronor billigare idag än för sex år sedan. Vår svenska krona håller sig fortsatt stark mot många valutor ute i världen och det gör att det blir allt billigare för svenskarna att resa.

Text: Sara Widman • 2013-11-29 Uppdaterad 2013-11-29

Resebyrån Ticket har rangordnat de länder där valutakursen är som mest fördelaktig. Island är ett praktexempel på ett land där det utifrån ett valutaperspektiv är mer lönsamt att resa till nu jämfört med 2008. Valutan har tappat 37 procent i värde. För fem år sedan kostade 100 isländska kronor 7,79 svenska kronor. Men idag kostar det 4,9 kronor.

Enligt Ticket har fler och fler svenskar börjat fråga om valutakursen i det landet dem ska resa till. Men anledningen ska inte vara att spara pengar, utan istället få ut mer värde för samma summa.

Strax bakom på listan ligger Turkiet på en andra plats med 31 procent och Indien och Polen har blivit 25 procent billigare.

Men det är inte lika lönsamt att vara svensk turist i Australien och Schweiz. På fem år har deras valutor blivit 13 procent dyrare i förhållande till den svenska kronan.

Länderna med mest fördelaktig valuta*

Land  Förändring 5 år
Island (ISK) -37 %
Turkiet (TRY) -31 %
Polen (PLN)      -25 %
Indien (INR)    -25 %
Ryssland (RUB)    -22 %
Brasilien (BRL)    -17 %
Storbritannien (GBP)    -10 %
Sydafrika (ZAR)    -15 %
Mexiko (MXN)    -13 %
Tjeckien (CZK)    -13 %
Euroländerna (EUR)    -10 %
Danmark (DDK)    -7 %
Norge (NOK)      -4 %
USA (USD)    -1 %
Japan (JPY)    -1 %
Indonesien (IDR)    + 6 %
Thailand (THB)      + 9 %
Kina (CNY)      + 10 % 
Australien (AUD)    + 13 %
Schweiz (CHF)    + 13 %

* Sammanställningen avser hur valutakursen i vanliga semesterländer har utvecklats de fem senaste Ù?ren. Förändringen avser den procentuella skillnaden från år 2008 fram till idag. Listan är rangordnad efter det land där valutan sjunkit mest på fem år. Siffrorna är hämtade från Sveriges Riksbank, vars källa är NASDAQ OMX Stockholm AB.  


Text: Sara Widman • 2013-11-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top