Annons
Annons
Protesterna i Bangkok verkar ha kulminerat. Nu delar soldaterna ut rosor till demonstranterna. Foto: Thinkstock

Protesterna i Bangkok verkar ha kulminerat. Nu delar soldaterna ut rosor till demonstranterna. Foto: Thinkstock

Nyhet

Lugnare i Bangkok – rosor till demonstranter

Protesterna mot regeringen i Thailand ökade i styrka under helgen. Polisen svarade med tårgas, vattenkanoner och gummikulor. Men nu testas ny taktik för att lugna ner situationen: rosor till demonstranterna.

Text: Per J Andersson • 2013-12-03 Uppdaterad 2013-12-03

Hundratals oppositionella demonstranter har gått in i regeringshögkvarteret utan att stoppas. Nyhetsbyrån AFP beskriver stämningen som karnevalsliknande och säger att inga säkerhetsstyrkor syns till. Demonstranterna ska å sin sida inte ha gjort något försök att ta sig in i byggnaden.

Fredliga scener utspelade sig i regeringskvarteren, i  kontrast till gårdagens sammandrabbningar då polis använde tårgas och gummikulor. Nu rivs barrikader och polis delar ut rosor till flaggviftande demonstranter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi vill inte att någon ska gå in och förstöra regeringsbyggnaderna, säger Brenda Nong, demonstrant från Bangkok. Vi är goda människor. Vi är här för demokratins skull.

Enligt polisen gör man det i ett försök att förhindra nya sammanstötningar mellan de båda sidorna, enligt nyhetsbyrån AP. Enligt Bangkok Post ska överbefälhavaren kalla de väpnade styrkornas ledare till ett möte efter den 5 december då kungens födelsedag firas, för att diskutera hur konflikten i landet ska lösas på fredlig väg. Premiärminister Yingluck Shinawatra har sagt att hon är beredd att göra vad som helst för att stoppa de våldsamma protesterna, men sa samtidigt under en presskonferens att hon inte kan acceptera kravet på att lämna över regeringsmakten utan ett val.

 

Läs mer om protesterna

Bangkok Post rapporterar kontinuerligt.

Text: Per J Andersson • 2013-12-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top