• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Goda råd för dig som reser till oroligt Thailand

  På söndag 2 februari är det troligtvis val i Thailand där protester och oroligheter har pågått i flera månader. Vagabond intervjuade Utrikesdepartementets presschef för att reda ut vad det innebär för dig som ska resa dit.

  Goda råd för dig som reser till oroligt Thailand
  Oroligheterna fortsätter i Bangkok. Svenska UD ger dig råd på vägen. Foto: Thinkstock

  Sedan demonstrationerna, som kallas Bangkok shutdown, startade i november, har 10 demonstranter dött, enligt Reuters. Flera attacker har riktats mot protesterna och sedan blockaderna inleddes i januari har bombattentat och skottlossning främst förekommit under nattetid. Därför råder  Utrikesdepartementet (UD) besökare i Bangkok att iaktta särskild försiktighet under kvällar och nätter.

  Undantagstillstånd gäller i Bangkok från 22 januari och är planerat att gälla 60 dagar framåt. I huvudstaden är flera blockader uppsatta och demonstrationer pågår vid sju viktiga vägkorsningar och regeringsbyggnader med syfte att avsätta regeringen.

  Undantagstillståndet innebär ökade friheter och befogenheter för regeringen att vidta åtgärder mot demonstranter. Det är ett rättsligt tillstånd där vissa lagar sätts ur spel. Men den thailändska regeringen har meddelat att undantagstillståndet inte avser att inskränka rörligheten för turister men om man besöker staden får man räkna med längre resvägar och förseningar i trafiken.

  Thailands minister för sport och turism meddelade att man förväntar en minskning av mellan en halv miljon till en miljon utländska turister och affärsmän under närmaste månaden.

  Minst 45 länders utrikesdepartement har utfört varningar eller särskilda rekommendationer för resande till Thailand. Däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Japan och Sverige.

  Anna Buhré Kervefors är chef för UD:s pressavdelning. Vad ska man tänka på som resenär i Bangkok?

  – Besökare i Bangkok uppmanas att iaktta försiktighet, undvika demonstrationer, folksamlingar och samt följa utvecklingen via lokala myndigheter och media.

  Hur påverkas tillgängligheten till flygplatserna?

  – Bangkoks båda flygplatser berörs inte av blockaderna. Resande bör dock räkna med längre restid för att ta sig ut till flygplatsen. Snabbtåget mellan Bangkok och flygplatsen fungerar som vanligt.

  Hur länge förväntas protesterna att fortsätta?

  – Från söndagen 26 januari kommer det att vara möjligt att rösta inför det planerade valet i Thailand 2 februari. Det betyder att det kommer att bli möjligt att avlämna sina röster vid i första hand kommun- och distriktskontoren runt om i Thailand. Det kan inte uteslutas att detta kan leda till ytterligare protester, inte minst utanför kommun- och distriktskontoren. Besökare uppmanas att inte uppehålla sig vid dessa kontor. Detta gäller både i och utanför Bangkok.

  I vilka delar av Thailand och Bangkok gäller undantagstillståndet?

  – Förutom Bangkok omfattas även följande områden av undantagstillståndet: Provinsen Nonthaburi, distriktet Lad Lum Kaew i provinsen Pathumthani samt distriktet Bang Phli i provinsen Samutprakarn.

  Var kan jag vända mig för att få information?

  – Mer om situationen i Thailand och Bangkok finns att läsa om på svenska ambassadens hemsida. Den uppdateras kontinuerligt med ny information. Ett sätt att hålla sig uppdaterad med den senaste informationen är också att ladda ner UD:s reseapp UD Resklar.

  Goda råd

  UD:s rekommendationer.

  Trafiken i Bangkok

  Ingen av Bangkoks två flygplatser omfattas av blockaderna. Transfer med snabbtåget Bangkok Airport Train från flygplatsen har inte heller påverkats förutom vissa förseningar. I nuläget har heller inga störningar rapporteras på vägarna från flygplatsen västerut mot Hua Hin eller österut mot Pattaya/Rayong. Vid flygplatsen Suvarnabhumi har ett servicecenter som är öppet dygnet runt inrättas. Lokalt nummer till Airport Operation Center är 02-132 99 50.

  Trafiken i stadsdelarna som inte omfattas av demonstrationerna fungerar relativt bra. Tunnelbanan i Bangkok och Sky Train störs inte heller av protesterna. Förseningar kan dock förekomma. Resenärer i staden kan ringa polisens hotline för uppdaterad information om trafiksituationen på det lokala numret 1197.

  Klicka här för att komma till svenska UD:s karta som visar de viktigaste platserna där demonstrationerna pågår.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!