• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guidade cannabisturer i Colorado

  Ett företag i Colorado erbjuder rundturer med marijuanaprovning. Turerna är de första i sitt slag i och är ett resultat av legaliseringen som trädde i kraft i delstaten den 1 januari.

  Guidade cannabisturer i Colorado
  Man besöker både odlingar och testar slutprodukten. Foto: Thinkstock

  Colorado är den andra delstaten i USA efter Washington som tillåter cannabis i rekreationssyfte. Som en följd av detta spåddes en ökad turism och det har företaget Spiro Tours tagit vara på.

  Arrangörerna säger att turerna är tänkt att efterlikna rundturer på vinodlingar i det kända vindistriktet Napa Valley i Kalifornien. Deltagarna får inte bara uppleva slutprodukterna utan de erbjuds även en inblick i hur tillverkningen går till.

  Än så länge har företaget tagit fram fyra olika sorters rundturer med olika inriktningar. En allround-tur där några av Colorados mest välbesökta turistattraktioner visas, en där man tas upp till nya höjder – på Klippiga bergen, en spa- och avslappningstur och slutligen en där Colorados nattliv står i fokus. Alla gäster hämtas upp från flygplatsen i Limousin.

  Gemensamt för turerna är att de hålls under helger, att deltagarna måste vara minst 21 år och att de får gå på en matlagningskurs där hedersingrediensen består av? Ja, cannabis.

  Cirkapris för en weekend med cannabisturer: från 9800 kr till 12 360 kr.

  Legaliseringen var kontroversiell och välkomnades inte av alla, så mycket som 45 procent röstade emot förslaget i en folkomröstning.

  I Holland har turismen som den gröna drogen genererar också varit omdebatterad och holländska politiker hade planer på att sätta stopp för knarkande turister.

  Förslaget som lades fram innebar att endast nederländare skulle få tillträde till kaféerna där cannabis säljs och intas. Lagändringen skulle ske under 2012. Men med rädsla för att drogförsäljningen skulle fortsätta ute på gatorna istället med falska droger och bristande kvalitet, så lades förslaget ned och turister får fortsätta att besöka kaféerna. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!