Annons
Annons
Konceptbild på fönsterlösa kabinen hos Spike S-512 Supersonic Jet. Foto: Spike Aerospace.

Konceptbild på fönsterlösa kabinen hos Spike S-512 Supersonic Jet. Foto: Spike Aerospace.

Nyhet

Fönsterlösa flygplan halverar resetiden

London till New York på tre timmar? Det kan bli verklighet om fyra år när det fönsterlösa flygplanet planeras bli färdigt.

Text: Johanna Jackson • 2014-02-24 Uppdaterad 2014-02-24

Istället för fönster kommer det nya flygplanet Spike S-512 Supersonic Jet att inredas med stora digitala panoramaskärmar som visar omgivningarna för passagerarna inne i kabinen.

Det Bostonbaserade företaget Spike Aerospace säger att man slipper onödig vikt genom att ta bort fönstren, som även genererar luftmotstånd, och planet blir på så sätt snabbare. Och snabbt kommer det att bli – planet kommer bli snabbare än ljudets hastighet.

Resetiderna kommer enligt bolaget att halveras, sträckan Tokyo–Los Angeles väntas bli fem timmar och flygtiden mellan Los Angeles och Paris blir cirka fyra timmar istället för 11,5 timmar .

Microkameror som omger planets utsida kommer att fånga omgivningarna utanför, men de 12–18 passagerarna kommer även att kunna kolla på film eller surfa på internet på de massiva skÙ?rmarna som är inbyggda i väggarna.

Företagets tilltänkta kundkrets är de som kan betala mycket: internationella företag, affärskvinnor och män som önskar snabbare resvägar jorden över – och har råd att betala biljetten. Kostnaden för att bygga planet är i nuläget beräknat till mellan 400 och 530 miljoner kronor. 


Text: Johanna Jackson • 2014-02-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top