• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fritt fram för graffiti på Kinesiska muren

  Kinesiska murens besökare förstör monumentet med klotter. Det har tvingat fram drastiska åtgärder. Genom att tillåta klotter på en del av muren hoppas myndigheterna kunna begränsa skadegörelsen.

  Fritt fram för graffiti på Kinesiska muren
  En klottervägg ska begränsa skadegörelsen på kinesiska muren. Foto: Thinkstock

  Kinesiska muren är en av världens mest besökta turistattraktioner och lockar varje år omkring nio miljoner besökare. 1987 togs muren upp på Unescos världsarvslista och 20 år senare röstades den fram till en av världens sju nya underverk då många av de gamla monumenten mer eller mindre förstörts.

  Trots att miljontals människor världen över var med och utsåg muren till ett av underverken finns det de som har svårt att hålla tassarna borta ifrån den. Många besökare vill gärna göra ett eget avtryck genom att rista in sitt namn och andra budskap på väggarna.

  För att få bukt med problemet har alltså de kinesiska myndigheterna beslutat att tillåta klotter på en begränsad del av muren, skriver The Guardian.

  En graffitidel kommer att upprättas vid den populära Mutianyu-delen av muren där många turister ristat i stenarna. Exakt hur den kommer att se ut är oklart.

  Framöver planerar man även att sätta upp en elektronisk klottertavla som visat sig fungera bra för att minska klottret vid andra sevärdheter i landet.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!