Annons
Annons
Svenskarna blir allt mer aktiva på sina semesterresor. Foto: Thinkstock.

Svenskarna blir allt mer aktiva på sina semesterresor. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Så reser vi i sommar

4 av 10 svenskar semestrar utomlands i sommar. Efterfrågan på direktflyg och hyrbilar ökar och upplevelsen är i fokus. Här är sommarens resetrender.

Text: Johanna Jackson • 2014-03-11 Uppdaterad 2014-03-11

När svenskarna väljer resor så är det Spanien och Antalya som hamnar i topp, men ett nytt resmål som hamnade på topplistan över resmål i år är den kroatiska staden och halvön Split – känt för Diocletianus palats och sina klapperstenstränder med turkosblått vatten.

Trenderna är baserade på resebyråns Tickets bokningar under perioden med avresa mellan den 1/5–31/10 och en enkätundersökning, Novus, där 1 308 personer svarade.

En annan stor trend är valutasurfing – att låta valutakursen styra valet av resa. Maria Gertell är ansvarig för PR och kommunikation på Ticket och hon säger att allt fler av Tickets resesäljare får frågor om just valutakurserna.

– Man vill uppleva mer saker för pengarna. Detta märker vi också i vår Novus-undersökning där var femte tillfrågad svarade att de låtit valutakursen påverka valet av resmål.

I länder där valutakursen är svag, som Island, Japan och Ungern, har bokningarna ökat jämfört med föregående år och många passar på att göra slag i drömmen om att besöka Tokyo.

Antalya fortsätter att vara omåttligt populärt och är det mest bokade resmålet bland Tickets kunder, men att spendera hela semestern på samma strand i samma solstol är inte lika attraktivt. Nästan var tredje person i undersökningen svarade att de föredrar att resa runt på egen hand och upptäcka flera platser under samma semester och 62 procent uppgav att brukar göra dagsutflykter till andra städer eller sevärdheter.

Även om kollektivtrafik är det vanligaste sättet att ta sig runt på ökar bokningarna av hyrbil stadigt och för var femte tillfrågad är hyrbilen det främsta transportmedlet.

Allt fler letar också efter upplevelser och aktiviteter i kombination med resan. Kanske vill man lära sig mer om vin eller ta grönt kort i golf i samband med resan. Maria Gertell säger att det var mest unga som brukade kombinera temaaktiviteter med en resa tidigare, men att det börjar sprida sig till barnfamiljer och par med utflugna barn.

– Man tar till exempel med sig barnen för att lära sig att segla eller gör en vandringsresa.

Trots nya trender håller vissa resvanor i sig och en nygammal favorit är Grekland som gör comeback med en ökning från föregående år på 18 procent. Grekland går således om Turkiet i antal bokningar.

Svenskarnas sommarfavoriter tio-i-topp

(Baserade på bokningar gjorda fram till den 24/2)

Topplista, resmål (föregående år) Topplista,land
1. Antalya,Turkiet (1) 1. Spanien (1)
2. Palma de Mallorca, Spanien (2) 2. Grekland (3)
3. Kreta, Grekland (3)  3. Turkiet (2) 
4. Rhodos, Grekland (4)  4. USA (4)
5. New York (6) 5. Italien (5)
6. Cypern (5)  6. Storbritannien (7)
7. London (7) 7. Kroatien (9)
8. Split (ny)  8. Cypern (6)
9. Barcelona (8)  9.Frankrike (8) 
10. Paris (9) 10. Portugal (ny)

      


Text: Johanna Jackson • 2014-03-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top