• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Luften är ren i sydöstra Kina

  Kinesiska provinsen Fujian är först i landet med att publicera index över luftkvalitén på turistdestinationer. Syftet är att locka till sig ekoturismprojekt – och berätta för omvärlden att luften är ren och fin i den sydöstra delen av Kina – till skillnad från i Peking.

  Luften är ren i sydöstra Kina
  I Fujian i sydöstra Kina kan du kolla luftkvalitén på turistbyråns sajt innan du åker dit. Foto: Thinkstock

  – Det nya luftkvalitetsindexet fokuserar på luftkvalitén på olika turistdestinationer, sa Chen Yihui, vice chef för regionens turistbyrå, på en presskonferens häromdagen.

  Enligt Zhu Hua, vd:n för Fujians turistbyrå, mäter indexet luften på totalt 50 olika turistattraktioner i regionen.
   
  Resenärer kan själva kolla kvalitén på luften i Fujian på turistbyråns sajt och på provinsregeringens mikrobloggar på WeChat, QQ och Sina Weibo.
   
  I Fujian har man på grund av sitt läge länge varit hänvisade till sjöfart. Och på grund av sin bergiga terräng är provinsen känd för mångfalden av kinesiska dialekter som ofta är ömsesidigt obegripliga. Flertalet talar olika varianter av min-dialekten, som även har spritt sig till Guangdong-provinsen och Taiwan. I västra Fujian dominerar hakka-folket som talar sina egna hakka-dialekter.
   
  Provinsen är också känd för sitt eget kök, som kännetecknas av sin betoning av umami-smaken, och för sin tillverkning av olika teer, exempelvis lapsang souchong och oolong.
   

  Kolla luftkvalitén

  Fujians turistbyrås hemsida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!