Annons
Annons

943876.jpg

Nyhet

Glöm Cronuten – nu är Waffogaton här!

Uppfinnaren till det hajpade bakverket ”cronuten” har släppt nyheten som får foodies runt om i världen att fukta läpparna. Hans nya skapelse – waffogaton – kommer börja säljas den 9 maj.

Text: Johanna Jackson • 2014-04-30 Uppdaterad 2021-06-23

Dominique Ansel heter mannen som får New York-bor att köa i timmar utanför hans bageri i Soho, Manhattan. Bakverket som han har döpt till cronut är en blandning av en donut och en croissant – därav namnet.

 

Glöm Cronuten – nu är Waffogaton här!
Cronuten – hälften donut, hälften croissant. Foto: Thinkstock.

Ska man inte kalla honom för bagare tycker du nu? Jo kanske, men Ansel har nämligen patent på sitt bakverk. Förutom att ha blivit enormt uppmärksammat av TV och sociala medier, hamnade cronuten på tidskriften the Times lista för 2013 med årets 25 bästa uppfinningar.

Patentet, som ger honom ensamrätt till att sälja de friterande sensationerna, gör att människor säljer cronuten i andra hand för mycket högre priser, till de som inte kan eller vill stå i kö. Vill man köpa en cronut på den “svarta socker-marknaden” kan man räkna med att få betala minst 100 dollar för den.(Den kostar 5 dollar i Ansels bageri, det är max 2 per kund och det görs enbart 200 om dagen). 

Cronuten släpptes 2013 men efterfrågan är fortfarande stor, 2014 kom hans nästa skapelse – kakshotten – ett shotglas gjort av kaksmet som fylls med mjölk och som tydligen ger upphov till minst långa köer som cronuten. Nu återstår det att se om även waffogaton lyckas skapa samma hajp som dess företrädare.

En affogato är en blandning av kaffe och vaniljglass men en waffogato då?

Våfflan i Ansels skapelse är faktiskt inte en våffla utan det är vaniljglass, i form av en våffla, med bitar av belgiska våfflor och tapiokapärlor inuti som toppas med lönnsirap och kaffe. Är det svårt att hänga med? Kolla in videon.

Dominique Ansel Bakery

189 Spring Street

SoHo, New York


Text: Johanna Jackson • 2014-04-30
NyhetMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top