Annons
Annons
Sky Train och tunnelbanan fungerar som vanligt trots undantagstillstånd, skriver svenska ambassaden i Bangkok på sin sajt. Foto Per J Andersson

Sky Train och tunnelbanan fungerar som vanligt trots undantagstillstånd, skriver svenska ambassaden i Bangkok på sin sajt. Foto Per J Andersson

Nyhet

Okej att resa till Thailand – trots undantagstillstånd

Från och med i tisdags 20 maj råder undantagstillstånd i Thailand. Censur av medierna ska införas och armén får utökade befogenheter. Men svenska UD avråder ändå inte svenskar från att resa till landet.

Text: Per J Andersson • 2014-05-20 Uppdaterad 2021-06-23

Okej att resa till Thailand – trots undantagstillstånd
Niwattumrong Boonsongpaisan är tillförordnad premiärminister i Thailand.
Tidigt på morgonen tisdagen den 20 maj utlyste den thailändska militären undantagstillstånd i Thailand. “Allmänheten behöver inte gripas av panik utan kan leva sina liv som vanligt”, som det heter i arméns uttalande om undantagstillståndet som gjordes idag tisdag i en tv-kanal som drivs av militären.
 
Thailands regering var på förhand inte informerad om beslutet, uppger en medarbetare till den tillförordnade premiärministern Niwattumrong Boonsongpaisan. Regeringen innehar dock, enligt medarbetaren, fortfarande makten.
 
Det militära undantagstillståndet innebär i korthet att militären får befogenheter som överstiger de civila myndigheternas rättigheter vad gäller upprätthållandet av den allmänna säkerheten. Undantagstillståndet ger militären befogenhet att ingripa mot demonstrationer och även att införa utegångsförbud. I nuläget rådet dock inget utegångsförbud i Thailand.
 
Utrikesdepartementet (UD) avråder inte från Thailandsresor med anledning av dagens undantagstillstånd. Dock råder sedan 2006 avrådan från att resa till de fyra sydliga provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.
 
Situationen har hittills varit lugn i Bangkok. Svenska ambassaden i Bangkok skriver på sin sajt: “Sky Train och tunnelbanan fungerar som vanligt. Flygtrafiken har heller inte påverkats av beslutet. Militära vägkontroller har inrättats vid några av infarterna till Bangkok, vilket kan leda till vissa störningar i trafiken.”
 

Ambassaden informerar också om att militärer har posterats vid officiella byggnader och redaktioner för TV-kanaler. Militär finns även vid Aksa Road, på gränsen mellan östra Bangkok och Nakhon Pathom, där regeringstrogna rödskjortor finns samlade.

Ambassaden i Bangkok uppmanar besökare i huvudstaden att undvika demonstrationer, folksamlingar och platser med militär närvaro

Befinner du dig i Bangkok?

Skicka gärna en kort rapport (och bilder, om du har) och berätta om dina upplevelser av staden sedan undantagstillståndet införs imorse.

Läs mer

Reseråd på UD.se och hemsidan för Svenska ambassaden i Bangkok.

Läs också

Koh Samui på sommaren
50 tips i Phuket
Bangkoks 10 hetaste hotell


Text: Per J Andersson • 2014-05-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top