• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fackligt aktiva hotellanställda får kicken i Maldiverna

  På lyxhotellet Sheraton på Maldiverna hotas och avskedas arbetstagarna när de kräver bättre villkor, enligt LO-TCO:s Biståndsnämnd.

  Fackligt aktiva hotellanställda får kicken i Maldiverna
  Paradis för vissa. men inte för de anställda på hotellen. Foto: Thinkstock

  Turismen är Maldivernas viktigaste näring, men de jobb som erbjuds är ofta lågavlönade och villkoren dåliga. Därför har anställda inom turistbranschen bildat fackföreningen Tourism Employees Association of Maldives (Team). 

  Team var en av de första fackföreningarna som bildades efter att den nya lagen om föreningsfrihet kom till 2008. Men även om det inte är olagligt att vara medlem i facket längre så är avsked och andra sätt att motarbeta fackligt aktiva vanliga.

  Dessutom har fackföreningar fortfarande ingen laglig rätt att förhandla med arbetsgivare och skriva kollektivavtal.

  – Lagen gör det svårt för arbetare att gå med i facket och ger polisen legitimitet att slå till mot arbetstagare som demonstrerar, sa Maroof Zakir, ordförande för Team på FN-organet ILO:s internationella arbetskonferens tidigare i juni, enligt LO-TCO:s Biståndsnämnds nyhetsbrev.

  Detta var vad som hände med när arbetstagarna på Sheratons anläggning Full Moon Resort försökte få till ett möte för att förhandla med hotelledningen. Sju av fackklubbens medlemmar har sagts upp sedan i maj och över hundra anställda har fått ta emot brev med falska anklagelser och hot om disciplinära åtgärder.

  Det globala facket IUF har startat en kampanj för att få den stora hotellkoncernen Starwood, som äger Sheraton, att respektera fackliga rättigheter och återanställa de sparkade hotellarbetarna.

  Läs mer

  Taskiga villkor för anställda på charterhotell.

  Kampanjen för fackliga rättigheter i Maldiverna.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!