Annons
Annons
De flesta utkländska besökare som kommer till Andamnerna hamnar på ön Havelock som har vackra stränder. Foto: Per J Andersson

De flesta utkländska besökare som kommer till Andamnerna hamnar på ön Havelock som har vackra stränder. Foto: Per J Andersson

Indien

Indiska öar vill ha fler turister

Ögruppen Andamanerna har hittills inte besökts av så många turister. Det ska det bli ändring på, hoppas de lokala turistmyndigheterna.

Text: Per J Andersson • 2014-08-11 Uppdaterad 2014-08-11

Indiska ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna har hittills varit en väl dold hemlighet för stora delar av världen. 572 öar, varav bara 36 är bebodda, med tät djungel och vita stränder, allt omgivet av vidsträckta korallrev och kristallklart hav. Hit kommer mest indiska smekmånadspar och en och annan utländsk backpacker.

Men nu ska öarna marknadsföras på bred front genotemot turister.  Öarnas turistorganisation har nu allierat sig med Indian Association of Tour Operators (IATO) för att öka turismen på de strategiskt placerade öarna som ligger nära Thailand och Burma, men alltså tillhör Indien.

Ögruppernas guvernör Ak Singh sa på en turistkonferens i New Delhi i förra veckan att kulturarv, kultur och natur gör öarna till ett perfekt resmål för internationella turister. För att det ska bli verklighet krävs fler flyglinjer än de som finns idag från Delhi/Bhubaneshwar, Kolkata och Chennai. En förhoppning är att få till en reguljär linje från närbelägna Phuket i Thailand – eller från Bangkok. Dessutom hoppas man på att kryssningsfartygen ska hitta hit.

Öarna var i århundraden höljda i mysitik eftersom de låg så långt borta från allt. Ursprungsbefolkningen på öarna lever fortfarande traditionellt och med lite eller ingen kontakt med omvärlden. Indier från fastlandet har dock sedan 1600-talet kolonialiserat öarna.

Under kolonialtiden använde britterna huvudstaden Port Blair på en av öarna i Andamanerna som förvisningsort för kriminella och oppostionella – och lät bygga Cellular Jail, ett stort fängelse, som i dag är en viktig turistattraktion för besökande indier. Tsunamin annandag jul 2004 drabbade framför allt den sydliga ögruppen Nikobarerna hårt, då över 7 000 öbor omkom.

Idag kan turister bara besöka ett fåtal av de 572 öarna, bland annat South Island, Ross Island och Havelock. Resten är no-go-land för andra än indiska myndighetsrepresentanter och den bofasta ursprungsbefolkningen.

Läs mer

Reportage: Andamanerna – de okända paradisöarna i Indien.

Se filmen

Fram till 1997 hade jarawastammen på Andamanerna knappt någon kontakt alls med världen utanför. Sedan dess har man det ofta. Turister får dock inte besöka dem. Filmen visar ett av få ovanliga besök av utomstående under 1980-talet.


Text: Per J Andersson • 2014-08-11
IndienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top