Annons
Annons
Svenska myndigheter slutar att köpa sin statistik från TDB, Sveriges strösta resvaneundersökning. Det innebär att undersökningen, som genomförs kontinuerligt sedan 1988, hotas av nedläggning, vilket också innebär att Vagabonds årliga Resebarometer inte längre kan genomföras. Foto: Thinkstock

Svenska myndigheter slutar att köpa sin statistik från TDB, Sveriges strösta resvaneundersökning. Det innebär att undersökningen, som genomförs kontinuerligt sedan 1988, hotas av nedläggning, vilket också innebär att Vagabonds årliga Resebarometer inte längre kan genomföras. Foto: Thinkstock

Nyhet

Kan vi lita på den nya turiststatistiken?

Tillväxtverket avslutar på oklara grunder samarbetet med Rese- och turistdatabasen (TDB), som också gör Vagabonds årliga Resebarometer. Istället ska myndigheten samla in statistik via en enkel webbenkät. Det hotar trovärdigheten när det gäller svensk turismstatistik, anser Lars Paulsson, VD för Resurs, som äger TDB och hittills har försett myndigheterna med statistiskt tillförlitliga uppgifter om svenskarnas resvanor.

Text: Redaktionen • 2014-08-19 Uppdaterad 2021-06-23

Kan vi lita på den nya turiststatistiken?
Lars Paulsson har arbetat med analyser av svensk turism i 25 år.

Rese- och Turistdatabasen, TDB, har levererat statistiskt säkerställda, turistiska, data till statliga myndigheter som Turistdelegationen, senare NUTEK och de senaste åren till Tillväxtverket i 25 år. Dessa myndigheter har ställt stora krav på att TDB genomförts så professionellt som möjligt och detta har inneburit att TDB genomgått nio kvalitetsundersökningar de senaste 15 åren.

De som granskat TDB har varit några av de främsta statistikerna i Sverige, vid tre tillfällen utförda av personal från SCB. Vid alla dessa tillfällen har det bedömts att TDB håller högsta tänkbara kvalité och det har bara gjorts två mindre justeringar de senaste 20 åren. År 2000 gjordes en mindre justering av viktningsförfarandet och för fem år sedan ändrades urvalet från slumpmässigt telefonurval på svenska befolkningen till personurval (Statens personadressregister, SPAR) av dessa. Det senare beroende på att allt färre hushåll har fast telefon.

TDB har genomförts genom telefonintervjuer på ett slumpmässigt urval av den svenska befolkningen 0-74 år. Varje månad har det genomförts minst 2 000 intervjuer, cirka 100 varje kväll söndag till torsdag, för alla resor som avslutats månaden före. TDB har ägts och drivits av Resurs för Resor och Turism i Norden AB, fortsättningsvis RESURS, sen 1999 då RESURS övertog ägandet från ett Teliaföretag.

De senaste åren har Tillväxtverket stått som beställare av turistiska data. Sommaren 2013 beslutade Tillväxtverket att säga upp avtalet med hänvisning till att de var tvungna att göra en offentlig upphandling.

Förfrågningsunderlag publicerades hösten 2013. RESURS reagerade mot att det fanns många brister i förfrågningsunderlaget varför flera förutsättningar ändrades under anbudstidens gång. Det har senare visat sig att ingen statistikkunnig på Tillväxtverket var inblandad i upphandlingen.

I början av december 2013 meddelade Tillväxtverket sitt beslut att tilldela HUI Research uppdraget att leverera turistisk statistik för åren 2014-2016, med option på ett års förlängning. I slutändan stod tilldelningen mellan två företag, RESURS och HUI Research, fortsättningsvis HUI.

Skillnaden i pris var mycket liten och HUI vann upphandlingen med motiveringen att de hade angivit kvalité i form av konfidensintervall på ett bättre sätt än det RESURS angivit.

RESURS valde att direkt överklaga upphandlingen till Förvaltningsrätten. Där lämnade RESURS in dokument och vittnesmål från Webbpanelkommitten och ett flertal andra experter eftersom konfidensintervall inte kan anges för webbpanelundersökningar, vilket HUI offererat. Flera av dessa dokument och vittnesmål var undertecknade av några av Sveriges främsta experter på statistik som: Mats Nyfjäll, Statisticon AB, Åke Wissing, fd chefsstatistiker på SCB, Professor Jan Wretman, Stockholms Universitet, Professor Gösta Forman, Linköpings Universitet och Jörgen Svensson, Processchef på SCB.

Exempelvis hade Mats Nyfjäll på Statisticon AB ordagrant skrivit följande: “HUI har angett konfidensintervall på ett snyggt och prydligt sätt helt enligt skolboken. Tyvärr har innehållet inget att göra med den metod de använder”. Trots detta svarade Tillväxtverket att:

“Vår bedömning är att HUI gjort en omfattande, noggrann och pedagogisk sammanställning av beräkningar av konfidensintervall på just rubriknivå. Vår bedömning är Resurs gjort en mer kortfattad sammanställning med färre exempel.”

Förvaltningsrätten gav Tillväxtverket rätt. RESURS valde att begära överprövning i Kammarrätten, men detta beviljades inte. Det har senare visat sig att dessa instanser inte bedömer kvalité utan ser bara om upphandlade myndighet handlat på ett korrekt sätt. RESURS valde att även begära överprövning i Högsta Förvaltningsdomstolen, men detta beviljades inte.

Vid månadsskiftet juni-juli 2014 tecknade Tillväxtverket avtal med HUI att leverera turistiska data för 2014-2016. Detta innebär att TDB måste läggas ner eftersom basfinansiering nu saknas. Detta måste betecknas som en stor förlust för svensk turism. TDB betraktas som unik eftersom inget annat land i världen har en liknande databas om en nations resande. Totalt finns data om mer än en halv miljon resor i TDB

HUI Research AB startade sin verksamhet 2010. De två branschorganisationerna VISITA och Svensk Handel beslöt då att Handelns Utredningsinstitut och Turismens Utredningsinstitut skulle slås ihop och bilda HUI Research AB.

Hösten 2011 beslöt HUI att starta Swedish Tourism Survey, STS, en webbpanelundersökning om svenskarnas resvanor. Denna startade i november 2011. Anmärkningsvärt är att Tillväxtverket då hade en tjänsteman utlånad till VISITA under två år. 2013 var samma tjänsteman tillbaka på Tillväxtverket och var då den person som dels skrev förfrågningsunderlaget och dels var den som svarade för utvärderingen.

I maj 2013 presenterade HUI sina första resultat av turismens ekonomiska effekter 2012. Där presenterades värden som väsentligt skilde sig mot TDB och andra data. En del värden var av det slag att de måste betecknas som orimliga, se vidare bilaga nästa sida. RESURS gick då ut med en varning till näringen att det florerade data som skapar förvirring.

Vid månadsskiftet maj-juni 2014 skickade HUI ut ett informationsbrev till sina kunder där de meddelade att de hade ett metodfel som inneburit överskattningar av övernattningar i egna fritidshus och hos släkt och vänner 2012 och att resultat för 2012 skulle revideras när siffror för 2013 var klara.

Detta innebär att de ändrade metod, men den metod som visade felaktiga värden var den man offererat till Tillväxtverket. Detta påpekades dels i överklagan till Kammarrätten och till Tillväxtverket, utan vidare agerande från dessa parter.

I juni 2014 presenterade HUI resultat för 2013 och med reviderade tal för 2012. Där framgick att vissa förändringar för 2012 måste betecknas som orimliga, samtidigt som nya värden för 2013 var av den arten att de inte kan anses som trovärdiga.

För RESURS
Lars Paulsson, VD

Läs mer

Vagabonds Resebarometer 2014 som bygger på TDB:s telefonintervjuer.


Text: Redaktionen • 2014-08-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top