Annons
Annons
Att få en glimt av en vild leopard är lycka för turisterna. Men för Kamla Devi i indiska Uttarakhand var det skräcken. Foto: Thinkstock

Att få en glimt av en vild leopard är lycka för turisterna. Men för Kamla Devi i indiska Uttarakhand var det skräcken. Foto: Thinkstock

Indien

Attackerad kvinna dödade leopard

Att få en glimt av en leopard är för många högsta lyckan under ett besök i ett av Indiens naturreservat. Men 56-åriga Kamla Devi blev inte glad när hon överraskades av den fläckiga jättekatten på åkern vid kanten av Himalaya.

Text: Per J Andersson • 2014-08-26 Uppdaterad 2021-06-23

Attackerad kvinna dödade leopard
56-åriga Kamla Devi fick svåra skador av slagsmålet med leoparden, men överlevde. Det gjorde däremot inte katten.

Leoparden attackerade Kamla Devi i söndags morse när hon var ute på fältet för att vattna grödorna utanför byn Koti i delstaten Uttarakhand, som ligger vid foten av Himalaya i nordvästra Indien. Men den 56-åriga kvinnan var inget lätt byte för rovdjuret. Med hjälp av en skära och en yxa gick hon till motattack och lyckades efter 30 minuters kamp döda djuret.

Kamla Devi vann striden och överlevde, men blev rejält skadad. Hon vårdas nu på Garhwal Srinagar-sjukhuset, meddelar Hindustan Times.

– Först var jag vettskrämd. Men sedan fylldes jag med mod och började slå tillbaka. Jag lovade mig själv att det här inte var min sista dag i livet, berättar hon för tidningens reporter på telefon från sjukhusbädden.

Kamla, som idag hyllas som hjälte i indiska medier, är änka och lever ensam. Hennes man, Dev Singh, dog för ett par år sedan i en sjukdom. Och hennes enda barn, en son, jobbar på ett hotell i New Delhi.

Det är inte första gången en leopard förlorad kampen mot en människa i Indien. 2009 slogs 11-åriga Priyanshu Joshi med en leopard med bara händerna för att rädda sin syster Priyanka, som attackerats när hon var på väg till skolan. Både Priyanshu och Priyanka skadades allvarligt, men överlevde. Och katten flydde.

Chansen att se leopard finns i flera indiska nationalparker, som Corbett, Sariska, Ranthambore, Bandhavgarh och i Assam, där chansen att se tiger också är stor. Men den indiska leoparden är liksom den bengaliska tigern hotad av tjuvjakt, som drivs av vinstintressen: skinnet och flera av djurets delar har högt pris på svarta marknaden i övriga Asien, framför allt i Kina.

Konkurrens om utrymmet leder till att leoparderna anfaller framförallt böndernas hundar, getter och griser. Problem med aggressiva leoparder har man i några delar av Maharasthra, där Bombay ligger, medan de vilda leoparderna i Rajasthan är lugna och fina. Inte heller i nationalparkerna är leoparden något hot, eftersom det där inte finns någon konkurrenssituation om territoriet och födan.

Värst är det i Uttarakhand, den bergiga delstaten på Himalayas sydsluttning. Där har en lärare förlorat flera av eleverna i klassen till de människoätande leoparderna – och bestämt sig för att slå tillbaka och leta upp och döda de leoparder som upprepade gånger attackerat människor, berättades det om i den uppmärksammade dokumentären “Leoparder bland människor” som SVT sände tidigare i år.

Se vilda katter i Indien

Välorganiserad, ekologisk och etisk djur- och naturturism är ett av de bästa vapnen mot tjuvjakten på tiger och leopard. Flera svenska arrangörer ordnar resor till Indiens natiolparker, där de stora katterna lever, bland annat Annelie Utter Naturresor, Indienresor, Kenzan Tours, Läs och res, SwedasiaTemaresor och Äventyrsresor.

Se film

Kolla den välgorda BBC-dramatiseringen Man Eater Leopard Of Rudraprayag:


The Last Maneater heter
en annan film, en dokumentär om konkurrensen mellan människan och tigern, gjord av National Geographic:


Text: Per J Andersson • 2014-08-26
IndienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top