Annons
Annons

981851.jpg

Nyhet

126 år senare: Jack Uppskäraren identifierad

Ett av världens mest uppmärksammade kriminalfall kan äntligen ha fått sin lösning – efter 126 år. Med hjälp av modern dna-teknik har Jack Uppskäraren, mördaren som blev en turistattraktion, identifierats.

Text: Per J Andersson • 2014-09-08 Uppdaterad 2021-06-23

126 år senare: Jack Uppskäraren identifierad
London Daily Mail 9 november 1888.

Tusentals filmer, böcker och artiklar har ägnats åt att försöka räkna ut vem som var seriemördaren som år 1888 mördade flera prostituerade kvinnor på bestialiskt vis. I Camber of Horrors i källarvåningen till vaxkabinettet Madame Tussauds är han en turistattraktion, liksom på uppelevelse-attraktionen London Dungeon, som ligger bredvid London Eye på Themsens södra strand. Det finns också kvällsvandringar för turister i Jack Uppskärarens fotspår i Whitechapel.

Den här veckan kommer en ny bok som säger sig ha löst kriminalgåtan med hjälp av dna. Bevisen ska vara överväldigande. Enligt boken har man matchat dna från Aaron Kosminsky, en man som arbetade som frisör i Whitechapel, kvarteret där kvinnorna mördades. Han kom från Polen och hade tidigare flytt undan de ryska förföljelsena till Storbritannien. Det förargliga är att Kosminsky var en av de misstänkta i polisens utredning, men han kunde aldrig dömas eftersom bevis saknades. 1888 fanns ju ingen dna-teknik.

Jari Luhelainen heter en finsk molekylärbiolog som jobbar i London. Efter flera års arbete har han fått hundra procents dna-matchning mellan en av de på den tidens misstänkta män och en av offrens tillhörigheter.

Det som knyter samman offer och förövare, är en schal som ett av offren hade på sig när hon mördades och som innehöll spår av blod och sperma.

Undersökningen är som en kriminalroman i sig. En brittisk affärsman, Russel Edwards, är besatt av gåtan Jack Uppskäraren. För sju år sedan köpte han schalen på en auktion. Han slog sig ihop med dna-experten Luhelainen som först lyckades visa att blodet på schalen kom från den mördade kvinnan genom att jämförda med dna från en sentida släkting.

Därefter lyckades han få fram dna från den sperma som fanns på schalen och tack vare dna från en släkting till en av de tre huvudmisstänkta fick han hundra procents dna-matchning.

Läs mer om jakten på Jack Uppskäraren

Reportage och bokutdrag i gårdagens nummer av den brittiska tidningen The Mail on Sunday.

Jack uppskärarens offer

Här är offren som utreddes av polisen och arkiverades i mappen Whitechapel Murders:

  1. Emma Smith, född 1843, död 3 april 1888.
  2. Martha Tabram, född 10 maj 1849, död 7 augusti 1888 (påträffad mördad med 39 knivhugg på andra våningens trappavsats i hyreshuset George Yard Buildings, George Yard, Whitechapel – inget snitt i halsen och inga organ saknades).
  3. Mary Ann “Polly” Nichols.
  4. Annie Chapman.
  5. Elizabeth Stride.
  6. Catherine Eddowes.
  7. Mary Jane Kelly.
  8. Rose Mylett (alias Catherine Mylett, Catherine Millett, Elizabeth “Drunken Lizzie” Davis, “Fair” Alice Downey, “Fair Clara”), född ca 1862, funnen död 20 december 1888 på Clarke’s Yard, High Street, Poplar. Misstankar fanns om att hon strypts med en snara runt halsen, medan vissa utredare inom polisen ansåg att hon i berusat tillstånd kan ha råkat kvävas av kragen på sin klänning.
  9. Alice McKenzie (“Clay Pipe Alice”), född 1849, död 17 juli 1889 (påträffad i Castle Alley med avskuren hals och med ytliga, mindre snitt i magtrakten – inga organ saknades).
  10. The Pinchin Street Torso – kvinnlig torso utan huvud och ben funnen i en tunnel under järnvägsviadukten på Pinchin Street, Whitechapel den 10 september 1889. Offrets identitet fastställdes aldrig. Andra torsos eller styckade kroppsdelar hade emellertid uppdagats redan under åren 1873, 1874 och 1887.
  11. Frances Coles (alias Frances Coleman, Frances Hawkins, “Carrotty Nell”), född 1865, funnen mördad i Swallow Gardens med halsen avskuren den 13 februari 1891 (inga övriga lemlästningar och inga organ saknades).

 


Text: Per J Andersson • 2014-09-08
NyhetStorbritannienLondon

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top