Annons
Annons
Nu blir rättigheterna för resenärer som köper en paketresa tydligare.

Nu blir rättigheterna för resenärer som köper en paketresa tydligare.

Nyhet

Bättre villkor för charterresenärer

Nu får du som resenär utökade – och tydligare – rättigheter. En ny branschöverenskommelse har gjorts som gäller paketresor.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-16 Uppdaterad 2014-09-16

En paketresa är när man bokar flera saker hos samma arrangör, till exempel transport och boende, och får ett totalpris. Det gäller förstås charterresor, men också om du har bokat exempelvis flyg och transfer hos en resebyrå omfattas du av de nya villkoren.

Konsumentverket har tagit fram den nya överenskommelsen tillsammans med Researrangörsföreningen, RiS. Det gamla avtalet har förtydligats,och dina rättigheter har utökats när du bokar med bolag som är anslutna till RiS. Ving, Fritidsresor och Apollo är alla medlemmar och majoriteten av de paketresor som säljs i Sverige omfattas av de nya villkoren.

– Det var ett tag sedan det gamla avtalet skrevs. Vi har förenklat och förtydligat språket, säger Maja Lindstrand, jurist inom reseområdet på Konsumentverket.

Vissa punkter är helt nya, till exempel att bolag inte fÙ?r kräva slutbetalning av en resa tidigare än 40 dagar före avresan. Nytt i avtalet Ù�r även villkoren för avbeställningar, som exempelvis att huvudresenären ges undantag om han eller hon inte kan avboka på grund av en allvarlig sjukdom eller olycka.

– Det har hänt att en person bokat en resa och hamnat i koma. Då fanns inget i avtalet som täckte en sådan avbeställning, och inte ens familjen kunde avboka resan, säger Maja Lindstrand.

Har du bokat via en paketresearrangör som inte är medlem i RiS gäller det enskilda avtalet med den arrangören, men som konsument kan man alltid vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att få en tvist prövad. Alla bolag måste även lyda under paketreselagen.

Läs vidare på Konsumentverkets sajt för mer information om det nya avtalet eller paketreselagen.
http://www.konsumentverket.se/Vara-omraden/Resor-och-turism/

Du som läste det här kanske också är intresserad av:

Granskning av sista minuten-resor. Låt dig inte luras av låga lockpriser
Reseförsäkringar for dummies
Granskning: Vad betyder hotellstjärnorna?


Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-16
NyhetGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top