Annons
Annons
Helle Kikerpuu

Helle Kikerpuu

Nyhet

Nya flyglagar ger mobilen vingar

Förr var det dödssynd att ha mobilen på under flygresan, men nu kan det ändras. Nya regler från Europeiska flygsäkerhetsbyrån (EASA) gör det möjligt att sms:a och surfa ombord.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-29 Uppdaterad 2021-06-23

Nya flyglagar ger mobilen vingar
Vi är väldigt positiva till att myndigheterna följer med på den teknologiska utvecklingen, tycker Tormod Sandstö på SAS.

Förra året slopade amerikanska flygbolag mobilförbudet, med undantaget att de ska vara inställda på flight mode. Orsaken var att risken för att mobiler kunde störa den elektroniska utrustningen sjunkit till “acceptabel nivå”, enligt amerikanska federala luftfartsmyndigheten och representanter från flyg– och elektronikbranschen.

Europeiska flygbolag och myndigheter dröjde inte med att även de se över sina lagar om mobilanvändning på flyget. De nya reglerna betyder att europeiska flygbolag kan tillåta passagerare att använda mobiler och andra teknikprylar under hela flygningen. EASA tar även ett steg längre än sin amerikanska motpart genom att slopa kravet på flight mode och tillåter passagerare att använda mobiler under taxning.

Innan ett flygbolag kan ge grönt ljus åt sina passagerare att använda mobiler måste varje bolag genomföra en egen bedömning och försäkra sig om att deras system och plan inte påverkas av elektroniska signaler.

– Vi är väldigt positiva till att branschen och myndigheterna följer med på den teknologiska utvecklingen och ser behoven hos våra kunder, säger Tormod Sandstö, presskontakt på SAS.

Du som läste den här artikeln är kanske också intresserad av:

Nyhet: Oladdade mobiler förbjuds på USA-flyg.


Text: Helle Kikerpuu • 2014-09-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top