Annons
Annons
De flesta resor bokar vi hemma och på måndagkvällar. Foto: Thinkstock

De flesta resor bokar vi hemma och på måndagkvällar. Foto: Thinkstock

Nyhet

Vi bokar på måndag och reser på fredag

På måndagar bokar vi flest resor. På fredagar vill vi helst resa iväg. Det visar en ny undersökning av våra bokningsvanor.

Text: Per J Andersson • 2014-11-24 Uppdaterad 2021-06-23

Vi bokar på måndag och reser på fredag
Måndagar är favoritdagen för att trycka på boka-knappen.

Det är på måndagar när vi är tillbaka på jobbet efter helgen som vi är som mest sugna på att åka i väg på en resa, visar ny statistik från resesöksajten Skyscanner, där ett års uppgifter om svenskarnas resesök- och bokningsbeteende har analyserats. Resultatet visar också att det är populärast med avresa på fredagar följt av torsdagar. Wekendturismen regerar kort sagt.

En undersökning från nätresebyrån Supersaver travel, som kom i februari i år, visar samma sak: måndagar är den stora bokningsdagen. Och vi bokar oftast när solen har gått ner.

Man skulle kanske kunna tro att det är under helgerna som svenskarna planerar och bokar sin resa. Men söksajtens bokningsstatistik, som baseras på miljontals sökningar under det gångna året, visar att det är under veckodagarna som vi är som allra flitigast med att researcha resan.

– Kanske är det så att man som precis som med mycket annat i livet, tänker att man ska ta tag i viktiga saker i början av veckan, säger Annica Jansson på Skyscanner, enligt ett pressmeddelande.

När det kommer till vilken framförhållning som svenskarna har så är det till långväga destinationer som man är ute i bäst tid. Genomsnittet är att man bokar hela 99 dagar i förväg till resor i Sydostasien och 94 dagar före till resor i Centralamerika och Karibien.

Vid resor inom Europa har svenskarna däremot inte samma framförhållning utan bokar i snitt 44 dagar innan avresa.

Du som läst det är kanske också intresserad av:

Vagabonds Resebarometer: Svenska folkets resvanor kartlagda.

Undersökning: Resor bokas i månsken.


Text: Per J Andersson • 2014-11-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top