• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fängelse för klotter i Colosseum

  En turist har dömts till fyra månaders villkorligt fängelse och böter på 20.000 euro sedan han klottrat och därmed vanställt den flertusenåriga byggnaden i Rom.

  Fängelse för klotter i Colosseum
  Det stränga straffet ska signalera en varning till andra potentiella vandaler. Foto; Thinkstock.

  Den 42-årige turisten blev tagen på bar gärning då han ristade in ett 25 centimeter stort "K" på en vägg inuti Colosseum med hjälp av en sten. Han greps på plats av polis, rapporterar nyhetsbyrån ANSA.

  I lördags fick den ryska turisten sitt straff – fyra månaders villkorligt fängelse och böter på 20 000 euro, cirka 185 000 kronor. Enligt Colosseums direktör Rossella Rea, är liknande incidenter relativt ovanliga.

  Ungefär 6 miljoner turister uppskattas besöka monumentet årligen och i år har totalt fem turister blivit påkomna med att vandalisera amfiteatern. De andra turisterna inkluderar en man och hans son samt två tonåringar.

  Mannen fick också böter men tonåringarna slapp undan påföljder på grund av sin låga ålder.

  – Man kan inte skriva på en historisk mur, det är absolut förbjudet, säger Rossella Rea till The Guardian.

  Arkeologen Darius Arya är baserad i Rom och menar att den höga summan sänder ett kraftigt budskap till potentiella vandaler. Det är en ovanligt hög avgift som signalerar: "vi har inget tålamod". De höjer insatserna som ett nytt form av skydd, säger han.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!