• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kritik mot Vinghotell på Sri Lanka

  Ett hotell i Vings utbud på Sri Lanka får kritik i en kampanj för etiskt resande. "Turistnäringen i Sri Lanka används som täckmantel för smygmilitarisering, säger kampanjledaren för #ThinkAgain.

  Kritik mot Vinghotell på Sri Lanka
  Stranden i Negombo i Sri Lanka där det kritiserade Vinghotellet ligger. Foto: Thinkstock.

  "Turistnäringen i Sri Lanka används som täckmantel för smygmilitarisering"

  Sri Lanka, turism

  Sedan inbördeskriget tog slut 2009 har turisterna återvänt till Sri Lanka. Foto: Thinkstock

  Pengar från turistindustrin i Sri Lanka riskerar att hamna i fickorna på påstådda krigsförbrytare och landets militär, menar kampanjen #ThinkAgain som vill få turister på Sri Lanka att se över vilka hotell, restauranger och attraktioner man väljer.

  Bakom kampanjen står den lankesiska organisationen Sri Lanka Campaign for Peace and Justice, som arbetar för att öka medvetenheten om etiskt resande.

  – Vår förhoppning är att researrangörer kommer att tänka noga vid sina upphandlingar och utmana sina lokala arrangörer och andra leverantörer för att säkerställa att de inte använder tjänster som styrs av militären, och att fördelarna för regimen minimeras. Särskilt vill vi uppmana dem att sluta flyga med Sri Lankan Airlines, säger Fred Carver, kampanjledare på Sri Lanka Campaign for Peace and Justice, till Vagabond.

  Kampanjen har listat ett flertal hotell, arrangörer, restauranger och attraktioner som de avråder turister från att besöka, eftersom de ägs av delar av militären eller då det finns misstanke om att militären har anknytningar till verksamheten.

  Inga av de större svenska arrangörerna erbjuder charterresor till Sri Lanka, men både Ving och Apollo har paketresor dit med reguljärflyg. Ett av hotellen i Vings utbud är med på kampanjens lista. Hotellet heter Jetwing Beach, ligger i Negombo strax norr om huvudstaden Colombo och ägs till 30 procent av hotellföretaget Hayleys som i sin tur anses ha starka band till regeringen.

  – Vi har arbetat med Jetwing som bland annat driver det aktuella hotellet sedan 70-talet och vi är mycket nöjda med samarbetet. Jetwing är ett mycket seriöst företag och är mycket välrenommerat på ön. Men självklart är det viktigt för oss att ha seriösa partners, och vi ska följa upp detta med vår partner. Jag upplever dock att de skäl som anges på kampanjens lista är luddiga och det är svårt att veta vad som egentligen gäller, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, till Vagabond.

  Bild från kampanjen #ThinkAgain.

  Militären äger bland annat elva hotell och två flygbolag.

  Med kampanjen hoppas organisationen på att få turister att göra medvetna val när de semestrar i landet. Enligt organisationen använder militären och den lankesiska regeringen turism som en täckmantel för ett större inflytande och makt över befolkningens liv.

  Många hotell och restauranger ägs helt, eller till en del av delar av militären och flera påstådda krigsbrottslingar tar nytta av och är inblandade i turistindustrin. Bland annat är Sri Lankas sittande president Mahinda Rajapaksa, överbefälhavare för Sri Lankas väpnade styrkor, anklagad för att ha tagit del i tortyr, försvinnanden och krigsbrott.

  Kampanjledaren Fred Carver menar att man inte vill stoppa turismen till landet, men att man vill få folk att förstå riskerna med att man genom att besöka vissa restauranger eller hotell, indirekt stödjer processer som kränker humanitära rättigheter.

  Ett stort antal hotell och anläggningar ägs av den lankesiska armén. Detta är enligt Fred Carver en del av Sri Lankas regerings försök att implementera militären i varje aspekt av Sri Lankas liv. På detta sätt används turistnäringen i Sri Lanka som täckmantel för smygmilitarisering av Sri Lanka. Det är viktigt att turister inte bidrar till denna process, säger han.

  "Situationen i Sri Lanka är dålig och förvärras", skriver organisationen på sin hemsida. Texten fortsätter: "Lankeser av alla etniciteter lider under en regering som tillåter journalister och människorättsaktivister att försvinna eller torteras och som skrämmer alla sina kritiker till tystnad. … Regeringens vägran att utreda vad som hände, eller att hålla någon av sidorna till svars, motarbetar utsikter för en bestående fred."

  Läs mer

  Lista Här är alla turistföretag som Sri Lanka Campaign for Peace and Justice vill att vi ska undvika av etiska skäl.
  Nyhet Turistrekord i Sri Lanka.
  Reportage Sri Lanka – hoppfullt i paradiset.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!