Annons
Annons
Nu blir det enklare att turista i Indien för medborgare från 43 länder, men inte för svenskar … Foto: Thinkstock

Nu blir det enklare att turista i Indien för medborgare från 43 länder, men inte för svenskar … Foto: Thinkstock

Indien

Enklare ansökan av indiskt turistvisum – men inte för svenskar

43 nationaliteter kan hädanefter ansöka om turistvisum till Indien online. Men svenska medborgare får tyvärr inte del av den nya enklare visumhanteringen.

Text: Per J Andersson • 2014-12-01 Uppdaterad 2021-06-23

Enklare ansökan av indiskt turistvisum – men inte för svenskar
Nu blir det enklare att få indiskt turistvisum för bland annat norska medborgare, men inte svenska. Foto: Thinkstock

I torsdags meddelade Indiens inrikesminister Rajnath Singh och kultur- och turistministern Mahesh Sharma den glada nyheten att medborgare från 43 länder hädanefter slipper uppsöka ambassad eller privat visumansökningskontor i sitt hemland för att ansöka om turistvisum. Istället kan resenärerna gå in på nätet och ansöka och betala online för att därefter få sitt pass stämplat på nio olika ankomstflygplatser i Indien.

Den förenklade ansökningsprodoceduren, hoppas Indiens regering, ska få fart på den internationella turismen som gått lite knackigt i några år. Enligt tuyristministern Mahesh Sharma är visum vid ankomst, eller tourist visa-on-arrival som är den officiella termen i Indien, “en dröm för den indiska turistindustrin och kommer att påverka den indiska ekonomin i positiv riktning”. Turistministern säger också, enligt Times of India, att visum vid ankomst tack vare onlineansökan (electronic travel authorisation, ETA) “skickar en tydlig signal om att Indien menar allvar med att man vill förenkla resandet till landet”.

Finländarna har har tillhört en liten grupp av länder som haft förenklad turistvisumansökan i flera år, men nu läggs också Norge till på listan över länder som kan ansöka online. 

Men tyvärr är inte svenska och danska medborgare med på listan över nationaliteter som får åtnjuta den nya förenklade proceduren. Svenska var tidigare i år med på en längre lista med 180 nationaliteter som förutsågs få förenklad visumhantering, men när den nerbantade listan presenterades i torsdags var Sverige alltså inte längre med.

De nationaliteter som nu slipper gå till ett visumansökningskontor går in på indiska regeringens sajt Visa on arrival, fyller i en onlineblankett, betalar online och får därefter besked att visumet beviljats. resenären får därefter sitt utfärdade visum infört i passet när hon landat på en indisk flygplats. Den förenklade proceduren gäller bara tuyristvisum och bara för max 30 dagar.

Vagabond har sökt pressansvariga i Indiens regering för att få svar på varför svenskar inte kan få visum vid ankomst, men har ännu inte fått svar.

Medborgare från de här 43 länderna kan nu söka indiskt turistvisum online:

Australien, Brasilien, Kambodja, Cooköarna, Djibouti, Fiji, Finland, Förenade arabemiraten, Indonesien, Israel, Japan, Jordanien, Kenya, Kiribati, Laos, Luxembourg, Marshalöarna, Mauritius, Mexiko, Mikronesien, Burma, Nauru, Nya Zeeland, Niue Island, Norge, Oman, Palau, Palestina, Papua Nya Guinea, Filippinerna, Sydkorea, Ryssland, Samoa, Singapore, Solomonöarna, Thailand, Tonga, Tuvalu, Tyskland, Ukraina, USA, Vanuatu och Vietnam.

Visum vid ankomst kan utfärdas på följande nio flygplatser:

Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Goa, Hyderabad, Bengaluru, Kochi och Thiruvananthapuram.

Du som läste det här är kanske också intresserad av:

Nyhet Tuffare tag mot indiska gatuförsäljare
Podd 
Vagabonds resepodd om Indien med Per J Andersson och SVT:s Malin Mendel Westberg
Guide En perfekt dag i Jaipur
Krönika I kamp med Indien – eller Det är inte lätt att vara reseledare
Guide Tio vanliga frågor om Indien


Text: Per J Andersson • 2014-12-01
IndienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top