• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Semestra i krisfritt Grekland

  Svik inte Grekland. Res dit på semester trots att det råder ekonomisk kris. Så har råden låtit från många Greklandsvänner de senaste åren. Nu ökar turismen och Greklands statsbudget är första gången på länge i balans.

  Semestra i krisfritt Grekland
  Turismen har fått Greklands ekonomi att återhämta sig. Foto: Thinkstock

  Nu ökar antalet turister i Grekland igen. Enligt Vagabonds resebarometer ökade svenskarnas Greklandsresor med nio procent till totalt 626 000 resor mellan 2012 och 2013, vilket gör Grekland till vårt åttonde mest besökta semesterland. Sanningen är den att det reser betydligt fler svenska till Grekland idag än innan krisen började 2008.

  Det totala antalet utländska besökare i Grekland väntas i år efter en uppgraderad prognos från landets turistbyrå Sete öka lika mycket: med 9 procent. Det betyder att 19,5 miljoner utländska turister i år kommer att ha besökt Grekland.

  Och i augusti rapporterade resebyrån Tycket att Grekland gått från tredje till första plats över svenskarnas populäraste sommarresmål.

  Totalt sett utgör turismen drygt 80 procent av Greklands BNP. Därmed är turisterna en av samhällets allra viktigaste inkomstkällor. Många har därför trott och hoppats att turismen ska dra landet ur dess svåra ekonomiska situation.

  Nu visar det sig att de positiva turistsiffrorna fått landet på fötter igen. Inatt antog grekiska parlamentet en ny budget som visar att det krisdrabbade landets ekonomi kan vara på väg mot balans. Det grekiska parlamentet röstade i natt ja till en budget som ger ett underskott på bara 0,2 procent. Det är första gången på nästan 30 år som Grekland har en budget som nästan är i balans, rapporterar Dagens Eko i Sveriges Radio.

  I år väntas Greklands ekonomi växa för första gången sedan 2007 tack vare den ökande turismen. Enligt premiärminister Antonis Samaras är landets turistnäring "det första lokomotivet som börjat dra vår ekonomi ur en smärtsam sex år lång recession".

  Men problemen är inte helt över. I söndags skakades Grekland ändå av nya protestdemonstrationer. Ekonomin har vänt, men sedan 2008  har den krympt med en fjärdedel, samtidigt som arbetslösheten fortfarande är över 25 procent.

  Grekland kan dessutom tvingas till nyval inom kort. Det beror på att parlamentet snart ska utse en ny president. Presidenten har en närmast formell roll men grundlagen säger att om en president inte kan utses med tillräckligt stor majoritet så måste det utlysas nyval.

  Läs också

  Så reser svenskarna Vagabonds Resebarometer

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!