Annons
Annons
Bild: Flightradar24.com

Bild: Flightradar24.com

Nyhet

Flygplan med 162 ombord saknas – försvann på väg till Singapore

AirAsia-planet befaras ha kraschat i Javasjön. Planet var på väg mot Singapore och rapporterades som saknat efter att flygledningen förlorat kontakten med planet kort efter att piloterna bad om att få byta rutt.

Text: Johanna Jackson • 2014-12-28 Uppdaterad 2014-12-28

Sökandet har återupptagits av Airbusplanet som försvann igår men hoppet är inte stort.

– Vår hypotes är att det förmodligen ligger på botten av havet, säger Bambang Soelistyo, chef för det indonesiska räddningsverket.

Han konstaterar också att man inte har relevant utrustning för att hämta upp planet och säger att man kommer ta emot hjälp från de länder som erbjudit sig, som USA, Frankrike och Storbritannien, det skriver TT med hänvisning till AFP.

Enligt nyhetsbyrån AP förlorade flygtrafikledningen kontakten med flight QZ8501 klockan 07.24 lokal tid, natten till söndagen svensk tid, 42 minuter efter att planet lyft från Surabaya-flygplatsen i Indonesien på väg mot Singapore. Planet skulle landa klockan 08.30 i Singapore.

Enligt ett uttalande från det Malaysiabaserade flygbolaget fanns två piloter, fem besättningsmedlemmar och 155 passagerare, inklusive 16 barn och ett spädbarn, ombord. 

Flygplanet av modellen Airbus 320-200 försvann då kontakten bröts under söndagsmorgonen när planet befann sig över Javasjön. 

Strax innan hade piloterna kontaktat flygledningen i Jakarta för att få byta rutt på grund av vädret. Enligt TT avslogs begäran på grund av att det skulle medfört en risk för ett annat plan.

Enligt meterologer ska det funnits tecken på kraftiga stormar i området. Men samtidigt påpekar den tidigare olycksfallsutredaren John Cox till AP,att det är ovanligt att flygplan kraschar på grund av oväder då piloterna oftast har gott om tid på sig att planera hur de ska flyga eftersom man upptäcker stormen från långt håll. 

Djoko Murjatmodjo, förordnad generaldirektör för det indonesiska transportdepartementet, sa att ingen nödsignal skickades ut från planet.

Igår rapporterade flera lokala medier om att vrakdelar hittats i närheten av ön Belitung utanför Sumatras östkust men de uppgifterna har dementeras av indonesiska myndigheter. 

Artikeln har uppdaterats.

 


Text: Johanna Jackson • 2014-12-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top