Annons
Annons

1017387.jpg

Nyhet

Ny amerikansk nöjespark låter 13-åringar avfyra automatvapen

Den nyöppnade temaparken Machine Gun America i Orlando, Florida har ett något kontroversiellt tema – nöjesparken låter nämligen barn så unga som 13 år avfyra skarpladdade vapen.

Text: Johanna Jackson • 2014-12-29 Uppdaterad 2014-12-29

Vad sägs om en Uzi, AK47:a eller en Beretta CX4:a?  Kanske föredrar du en smidigare revolver från Smith & Wesson? Valet är ditt – på Machine Gun America är vapenutbudet stort.

Utbudet av parkens olika teman inkluderar “The Walking Dread” – för den som undrar hur det skulle vara att uppleva en Zombie-apokalyps, “007” – för den som gillar elegans och formell klädsel, samt “Western Shootout” – för din inre cowboy.  

Och inte att glömma: “Automatic Divas” – där kvinnor enligt hemsidan kan “släppa loss sin inre femme fatale och känna ruset av att avfyra riktiga maskingevär med skarp ammunition”. För de som inte vill prova på det tunga artilleriet finns också simulatorer. 

Skjutbanor i USA har haft ett ovanligt olycksdrabbat år, bland annat blev en instruktör skjuten till döds efter att en nioårig flicka förlorat kontrollen av en Uzi på en skjutbana i Arizona, och i början av året rapporterades flera incidenter då personer hyrt vapen på skjutbanor för att sedan ta sina liv. 

Även Sverige har sett två skjutrelaterade olyckor i år. Dels omkom en jägare i Västerbotten i september och i augusti blev en instruktör träffad i benet på en skjutbana i Stockholm. Enligt Metro träffades instruktören under ett “prova-på-event” och klarade sig utan allvarliga skador.

I Sverige finns det inte heller några åldersgränser för att vistas på skjutbanor och ska man ta jägarlicens för att uppsiktsjaga (som man får göra efter att man har fyllt 15), så får man övningsskjuta på banor i sällskap av en godkänd vapeninnehavare som ska befinna sig på en armslängds avstånd.

Men enligt Johan Boström som är informationschef på Jägarnas Riksförbund går det inte att jämföra skjutbanor i USA med svenska skjutbanor.

– I USA finns det ju betydligt tyngre vapen och man kan enkelt hyra både automatiska och semimilitära vapen. Det är en stor skillnad mot de vapen vi har tillgång till i Sverige och det är svårt att få använda enhandsvapen som pistoler eller andra vapen som vanligtvist används av militären. Det är också en större kontroll på vilka som får använda vapnen, säger han.

Han berättar om hur chockad han blev över hur enkelt det var att få tillgång till vapen vid en resa till Virginia.

– För bara några dollar kunde vi enkelt hyra halvautomatiska vapen och gå in och skjuta hur mycket vi ville, ingen frågade om vi kunde hantera vapnen och bara en av mina två kompisar behövde legitimera sig.

– Och till skillnad från i USA så skjuter man aldrig på bilder eller figurer som föreställer människor, här skjuter man på måltavlor eller på bilder av de faktiska djuren som man jagar, säger Johan Boström.

På Machine Gun World måste barn medföljas av en vuxen och enligt Wess Doss, tidigare militär och säkerhetsansvarig på temaparken, så lämnas inga personer ensamma på skjutbanan.   

– Vi har ett flertal säkerhetsåtgärder… säkerhetsansvariga ser alltid till att våra riktlinjer följs och när en individ är på banan så är de aldrig där själva, de är aldrig utan vägledning eller kontakt från en säkerhetsansvarig som aldrig är längre ifrån individen än att de faktiskt kan ingripa i vad som händer, oavsett om det är för att kontrollera vapnet eller individen, säger han i videon.

Wess Doss tror att den nya temaparken som öppnade den 20 december kommer att bli en stor hit bland turister.

– De utländska turisterna är stora fans, säger han enligt tidningen stuff.co.nz som hänvisar till The Orlando Sentinel. 

Läs mer om nöjesparker:

Världens högsta berg- och dalbana

Hizbollahs nöjespark hyllar kriget i Libanon

Reportage: Florida – från Disney till månen

 


Text: Johanna Jackson • 2014-12-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top