Annons
Annons
Grote Markt i Ieper/Ypres. Foto: Thinkstock.

Grote Markt i Ieper/Ypres. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Belgiska småstaden där Europas moderna historia började

För hundra år sedan var Europa en värld av krig. I det andra slaget vid den flamländska staden Ieper 1915, så användes för första gången gas i en väpnad konflikt. För att fullt förstå det ohyggliga första världskriget, så är det en god idé att besöka den återuppståndna staden i Flandern.

Text: Redaktionen • 2015-01-02 Uppdaterad 2023-03-23

Första världskriget hade börjat som ett rörligt krig där slagen ofta var snabba attacker mellan tyskar och de alierade engelsmännen och fransmännen. Tyskland hade ryckt in i det neutrala Belgien, men tvåfrontskriget ledde till att de tyska trupperna grävde ner sig rejält för att även klara av kriget mot ryssarna. I slutet av 1914 och början av 1915 hade en väl befäst frontlinje från Belgien i norr till Schweiz i söder uppstått, den så kallade västfronten. Stora delar av det neutrala Belgien hade förvandlats till världens grymmaste krigsskådeplats, där miljontals unga män skulle möta döden de närmaste åren.

Ieper som idag är en välmående stad, skulle kanske drabbas hårdast av alla platser under kriget. Den strategiskt viktiga staden fick genomlida hela tre långa slag (1914, 1915 och 1917)och var vid krigets slut närmast helt utplånad.

För den som vill försöka förstå kriget som formade vårt moderna 1900-tal, på gott och ont, finns det många tillfällen att göra det i Flandern och speciellt i Ieper. Besök museet In Flanders Fields som försöker ge en helhetsupplevelse av konsekvenserna av det långa blodiga kriget.

I staden finns också “Minen Gate” som är ett minnesmärke över de 57 000 soldater från det brittiska samväldet som vandrade in i Ieper för att sen aldrig mer återses. Runt om Ieper finns mängder med militära gravplatser som visar på den oerhörda omfattningen av det mänskliga lidandet.

Belgiska småstaden där Europas moderna historia började

Runt om Ieper kan man också besöka uppgrävda och i vissa fall återskapade skyttegravar från kriget. Det ger en bra, men egentligen helt otillräcklig bild över hur vedervärdigt livet var där. För det är svårt om inte omöjligt att föreställa sig hur det är att leva där under ständigt bombardemang och kulspruteeld.

Strax utanför Ieper ligger den lilla byn Passendale. Ett namn som är evigt förknippat med brittisk militärhistoria, då man där 1917 utkämpade ett slag med enorma förluster. Slaget om Passendale är själva sinnebilden av det leriga, smutsiga första världskriget. Utöver kanonerna och kulsprutorna tog leran många liv, många soldater slukades av leran och har aldig återfunnits.

Flandern är mycket annat en första världskriget med sina vackra gamla handelsstäder Brügge, Gent och Antwerpen. Området erbjuder ju också några av världens bästa ölbryggerier, så en resa till hit är aldrig bortkastad tid. Men för att verkligen få perspektiv på tillvaron och vår egen historia, så är lämningarna från första världskriget verkligen värda att besöka. Det kan kännas tungt och svårt, men det var faktiskt här vår moderna historia började.


Text: Redaktionen • 2015-01-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top