Annons
Annons
Foto: Wikipedia Commons / Andre Wadman.

Foto: Wikipedia Commons / Andre Wadman.

Nyhet

Passagerarplan i jetström – nära överljudsfart

Flygresan mellan New York och London tog bara fem timmar och 16 minuter. Orsak: planet, en Boeing 777 från British Airways, fick hjälp av en jetström och kom upp i 1 200 kilometer i timmen, skriver dn.se.

Text: Travel News • 2015-01-12 Uppdaterad 2015-01-12

Ett passagerarflygplan från British Airways som i onsdags flög över Atlanten från New York till London var framme redan efter fem timmar och 16 minuter. Normalt tar resan cirka sju timmar, skriver dn.se och hänvisar till The Telegraph. 

Förklaringen till den snabba resan är att planet hamnade i en jetström med vindar på upp till 90 meter per sekund och därmed emellanåt kom upp i hastigheten 1 200 kilometer i timmen.

En jetström är enligt wikipedia en tusentals kilometer lång och några hundratals kilometer bred luftström med kraftiga vindar i övre troposfären och i stratosfären. De bildas pÙ? gränsen mellan angränsande luftmassor med betydande temperaturskillnader.

De kraftigaste jetströmmarna flödar från väst till öst, vilket kan medföra kortare flygtid för de plan som flyger i den riktningen.

 

Överljudsflygplanet Concorde flög sträckan London-New York på knappt tre timmar – utan hjälp av jetströmmar, men togs ur bruk 2003. 

Läs mer:


Text: Travel News • 2015-01-12
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top