Annons
Annons
Varningsskylt i franska Alperna. Foto: Thinkstock.

Varningsskylt i franska Alperna. Foto: Thinkstock.

Nyhet

STS Alpresor varnar för akut lavinfara i Alperna

Sportlovsfirare som ska till Alperna kan glädjas åt de kraftiga snöfallen som i dagarna rasat ner över flera orter. Men samtidigt gäller det att ta den ökade lavinrisken på allvar, enligt arrangören som nu går ut och varnar för lavinfara.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-05 Uppdaterad 2015-02-05

På flera håll i Alperna har det fallit så mycket som 1,5 meter snö de senaste dygnen och både italienska Cervinia och österrikiska Bad Gastein har redan 245 centimeter snö på topparna. 

Nu går STS Alpresor ut och varnar för akut lavinfara, särskilt för off-piståkare. Det skriver Dagens Industri.

– Samtidigt som vi gläds åt den extremt goda snötillgången vill vi gå ut och varna för de speciella omständigheterna som råder, säger Peter Johnson, vd på STS Alpresor.

Är det några speciella orter där faran är större?

– Nej, snön har verkligen vräkt ner överallt. Så det är väldigt fint just nu men det innebär också att det är farligt att ge sig ut utanför pisterna, säger Peter Johnson till Vagabond.

Enligt Peter Johnson så behöver man inte vara orolig så länge man håller sig innanför pisterna, men är man ute efter off-pist åkning så bör man inte ge sig ut utan en auktoriserad guide.

– En auktoriserad guide kan tillhandahålla den säkerhetsutrustning som krävs fÙ�r offpiståkning men framförallt bidra med lokalkännedom och kunskap om väder- och snöförhållanden som är väldigt svårt eller omöjligt för oss vanliga skidåkare att skaffa oss,  säger han. 

Så här gick det för snowboardsåkaren Sorin Radu när han fastnade i en lavin den 3 februari på Papusa-berget i Rumänien. Tack och lov klarade han sig utan bestående men. 

Relaterade artiklar: 


Text: Johanna Jackson • 2015-02-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top