Annons
Annons
Wat Phra Kaew. Foto: Thinkstock.

Wat Phra Kaew. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Höjda priser för utlänningar i Thailand: ”respektlöst och rasistiskt”

I början av februari höjde den thailändska regeringen priserna till landets nationalparker och skillnaden mellan priserna för utlänningar och thailändare ökade. I en krönika i Bangkok Post menar man att den dubbla prissättningen är diskriminerande och att den kan leda till en trend av ett minskat antal besökare.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-20 Uppdaterad 2015-02-20

I Thailand är priserna till en rad sevärdheter som tempel och nationalparker högre för utlänningar än för den inhemska befolkningen. Till exempel går Thailändska besökare in gratis i templen Wat Phra Kaew och Wat Pho i Bangkok medan utlänningar måste betala.

Dubbel prissättning i sig är inte något unikt och förekommer även i ett flertal andra länder som Indien, Indonesien, Seychellerna, Kenya, Peru, USA och Zimbabwe.

Till exempel så kostar det 750 rupies för utlänningar att besöka Taj Mahal, 510 rupies för turister från något av medlemsländerna i SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) eller Bimstec (Bangladesh, Bhutan, Burma, Indien, Nepal, Sri Lanka och Thailand) och 20 rupies för indier.

I Thailand har dubbel prissättning förekommit länge men när regeringen höjde entrépriserna för landets nationalparker för ungefär tre veckor sedan så väcktes en debatt där kritiker menar att prishöjningen är orättvis och kommer att skrämma bort turister.

Läs också: “Därför har polisen börjat trakassera turister i Bangkok”

Från att priserna för att besöka landets nationalparker legat på 40 baht för thailändare och 200 baht för utlänningar eller “faranger” så fördubblade regeringen priserna för turister den 1 februari samtidigt som entréavgiften för thailändare steg med 10 baht.

Det innebär alltså att turister betalar 10 gånger så mycket som en thailändare gör och ofta utan vetskap då priserna fÙ�r utländska turister skrivs ut på thai.

Höjning uppmärksammades bland annat i en krönika i Bangkok Post där författaren menar att den dubbla prissättning kommer att avskräcka turister och kallar det för respektlöst, girigt och rasistiskt.

Krönikan får både invändningar och medhåll i kommentarsfältet och på sociala medier. Här är några av reaktionerna:

“Jag har inget problem med att betala mer som turist. Jag tror inte att många turister har något emot att betala två gånger det thailändska priset, men 10 gånger är lite extremt och skulle göra att jag skulle tänka till en extra gång inför ett besök.” – d_jh

“Denna typ av praxis förstärker också den nedlåtande attityden som många faranger utvecklar mot thailändare. För ett land som är så känsligt om sitt rykte, verkar det kontraproduktivt att fortsätta att sälja sig för pengar på kort sikt på bekostnad av ett gott anseende i världens ögon.” – jimbly

Missa inte!


Text: Johanna Jackson • 2015-02-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top