• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Salzburg firar Sound of Music 50 år

  En trallande och dansande familj på en sluttande alpäng. Österrikiska Salzburg är för alltid förknippat med klassikern Sound of Music. Nu fyller filmen 50 år. Det firas stort på plats.

  Salzburg firar Sound of Music 50 år

  Sound of Music om familjen von Trapp klassas av många som världens mest kända musikalfilm.

  I Salzburg, där filmen spelades in, uppmärksammas 50-årsjubiléet med show, utställningar och gala.

  När Sound of Music hade premiär 1965 fick den inte bara miljoner av människor att brista ut i Do-Re-Mi, den gjorde också staden Salzburg världsberömd. Turister från hela världen strömmar hit för att besöka platserna där filmscenerna spelades in. En undersökning från 2008 visar att 70 procent av de amerikaner som besöker Salzburg gör det på grund av Sound of Music.

  Jubileumsåret satsar staden stort på att fira den älskade filmklassikern.

  I Villa Trapp, där familjen von Trapp bodde, hålls en specialutställning om Sound of Music. Utställningen behandlar både filmen och verklighetens familjen von Trapp, vars öde skiljer sig på flera punkter från Hollywoodversionen. Ytterligare ett tema för utställningen är kopplingen till tredje riket. Kapten von Trapp, som var en framstående person under första världskriget, vägrade att strida på nationalsocialisternas sida och tvingades i exil till USA. 1940 flyttade SS-chefen Heinrich Himmler in i Villa Trapp och i trädgården finns fortfarande hans bunker kvar. 
Idag är Villa Trapp omgjord till hotell.

  På Salzburgs marionetteater finns kapten von Trapp, Maria, Liesl och de andra karaktärerna i miniatyrformat. Sedan 2007 är Sound of Music en del av marionetteaterns repertoar och från och med april finns en specialutställning om produktionen i foajén. Besökarna tas med på en resa i familjen von Trapps framgångsrika fotspår ­– från de tidiga åren som familjekör till världsberömmelse. Med hjälp av modern 3D-teknik kommer de omsorgsfullt gjorda dockorna till liv. Utställningen är öppen dagligen mellan 10-13.

  Dessutom blir det stor Sound of Music-gala på Felsenreitschule 17 oktober. Det bjuds på sångnummer från musikalen och även uppträdanden av hemliga gäster vars liv präglats av Sound of Music.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!