Annons
Annons
Winter Dream © Yasen Georgiev, Bulgaria, Travel, Open, 2015 Sony World Photography Awards.

Winter Dream © Yasen Georgiev, Bulgaria, Travel, Open, 2015 Sony World Photography Awards.

Nyhet

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1

Idag annonserades vinnarna i Sony World Photography Awards klassen ”Öppen” – där vem som helst får delta. Priset för bästa resefoto tilldelas hobbyfotografen Yasen Georgiev för hans foto ”Winter Dream”.

Text: Johanna Jackson • 2015-03-31 Uppdaterad 2021-06-23

Intresset för fototävlingen i år var större en någonsin och över 173 000 bidrag från 171 länder skickades in. Tävlingen som hyllar det bästa inom foto runt om i världen delas in i 5 klasser – Professionell, Öppen, Ungdom, Mobil och National Awards.

Vinnarna i den professionella klassen presenteras den 23 april. Men idag, tisdag, stod det klart vilka 10 amatörfotografer som tilldelas det prestigefyllda priset i de 10 kategorierna som ingår den öppna klassen.

Här är våra favoriter: 

Travel: Yasen Georgiev

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Winter Dream © Yasen Georgiev, Bulgarien, Travel, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards.

Fotografen om sitt verk: “Bilden togs i mars 2014. Jag var på en skidsemester med vänner i Borovets, som är en av de mest kända skidorterna i Bulgarien. Den sista natten innan vi lämnade och tittade ut från mitt hotellrum och drömde om att stanna några dagar till. Det var en sådan lugn atmosfär och jag beslutade att ta en sista bild innan jag var tvungen att åka. Jag ville fånga snön och atmosfären i fotot så jag satte på blixten. Det var så jag skapade detta fantastiska landskap, vilket verkligen illustrerar min vinterdröm.”

Smile: Wilson Lee

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Happiness © Wilson Lee, Hongkong, Smile, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards.

Fotografen om sitt verk: “Jag tog fotot när jag reste i Indien förra året. När jag vandrade runt på plattformen försökte jag fånga atmosfären innan tågets avgång.”

People: Saleh Rozat

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Don Bohlul from Isfahan © Saleh Rozat, Iran, People, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards.

Fotografen om sitt verk: “Bilden är tagen framför den gamla Karlskirchei centrala Wien, och skildrar en fiktiv person, Don Bohlul, Don Quijote av Orienten. Många ser honom som galen, men han gjorde filosofiska och meningsfulla uttalanden. Detta foto är del av min Don-Bohlul-serie som är baserad på en satirisk imaginär berättelse: Det var en gång i den gamla staden Esfahan, Don Bohlul gick igenom bazaren och såg bilden av en vacker blond västerländsk kvinna på en soppburk. Han förälskade sig i henne, sålde sin häst och reste till Wien i jakten för att hitta henne.”

Low Light: Nick Ng Yeow Kee

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Early Dawn © Nick Ng Yeow Kee, Malaysia, Low light, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards.

Fotografen om sitt verk: “Bilden togs när jag vandrande runt i Gamla Kolkata, Indien. När jag såg lokalbefolkningen ge sig in i ett gammalt övergivet butikshus längs en rad av gamla byggnader, beslutade jag mig för att följa efter, då jag visste att de troligen förberedde sig för dagen. Butiken blev till ett fantastiskt skådespel, med strömmar av människor som turades om att tvätta sig själva och sina kläder. Efter ett cirka fem minuters långt mingel, accepterade de mig som en del av dem, och det var då jag började fotografera deras morgonsysslor.”

Panoramic: Norman Quinn

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Perfect symmetry © Norman Quinn, Storbritannien, Panoramic, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards,

Fotografen om sitt verk: “De två stora gulmålade portalkranar Samson och Goliath har blivit ikoner för Belfast, och dominerar inte bara Queens Island men hela stadens silhuett. Bilden i sig tog jag under en soluppgång på en särskilt våt dag genom att ligga plant i en pöl så lågt som möjligt på marken. Det är en serie bilder ihopsydda i ett redigeringsprogram för att skapa en imponerande färgglad panorama.”

Arts and Culture: Hector Munoz Huerta

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Quetzalcoatl © Héctor Muñoz Huerta, Mexiko, Arts and Culture, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards

Fotografen om sitt verk: “Jag har knäppt bilder på gatuartister i ett par år nu. Den 31 januari förra året var jag på väg ned mot centrum med min familj när jag hittade dessa graffitikonstnärer som arbetade på en stor väggmålning som jag hade upptäckt ett par dagar innan. Jag bad min fru att vänta i fem minuter och jag började fota. Dessa pojkar är mycket begåvade och har ersätt fula nedklottrade väggar med väggmålningar i stadsdelen San Gregorio (Kalifornien) i några år nu. Denna bild är min favoritbild för 2014.”

Nature and Wildlife: Antoine Weis

Vinnarna i Sonys fototävling – del 1
Wildlife in the city © Antoine Weis, Schweiz, Nature and Wildlife, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards

Fotografen om sitt verk: “Bilden visar en grå pelikan (Pelecanus philippensis) framför stadens silhuett. Fotot togs i januari 2014 i Colombo (huvudstad i Sri Lanka) vid slutet av en tre veckors resa genom öns nationalparker och regnskogar.”

Gå in på worldphoto.org för att se alla vinnare och samtliga nominerade. 

Läs även: 


Text: Johanna Jackson • 2015-03-31
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top