Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Drönare ska bekämpa tjuvjakt på elefanter

En affärsfederation i Tanzania planerar att använda drönare i Selous viltreservat i kampen mot tjuvjägare som är ett stort hot mot landets elefanter. I slutet av månaden inleds en testperiod med de obemannade luftfarkosterna för att se om de kan användas för att bevaka hur tjuvjägarna rör sig i parken.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-12 Uppdaterad 2015-04-12

Enligt Världsnaturfonden har jakten på elefanter nått rekordhöga höjder. Årligen tjuvskjuts över 35 000 elefanter. Det motsvarar en död elefant varje kvart.

I Tanzania har elefantpopulation minskat drastiskt och det är ett av länderna som drabbas värst av den illegala jakten. Enligt det Londonbaserade företaget Environmental Investigation Agency (EIA), som arbetar med att motverka brott mot miljön, är det östafrikanska landet den största källan till elfenbenshandel som finns.

Även i stora viltreservat som Selous – det näst största i Afrika, dödas tusentals elefanter årligen. Mellan åren 2009 och 2013 nästan halverades det vilda beståndet av de magnifika djuren.

I ett försök att stoppa jägare och förhindra den oroväckande utvecklingen ska affärsfederationen Tanzania Private Sector Foundation nu se om drönare kan vara effektiva verktyg för att spåra och följa tjuvjägare.  

– Det här är ett initiativ från den privata sektorn. Som företag har vi en roll att spela i kampen mot tjuvjakt. Turistnäringen spelar en viktig roll i vår ekonomi, sa federationens vd Louis Accaro till informationsbyrån Skift.

– Vi tänker köpa drönare och placera ut dem. Det är tydligt att tjuvskyttar är både skickligare och bättre utrustade. Det är därför de överlistar regerings brottsbekämpning.

Fakta Selous viltreservat:
Med en yta på 50 787 kvadratkilometer är Selous det näst största skyddade viltområdet i Afrika. Sedan 1982 har det funnits med på Unescos världsarvslista. Förutom elefant innehåller området koncentrerade populationer av svart noshörning, giraff, gepard, flodhäst och krokodil.

Missa inte: 


Text: Johanna Jackson • 2015-04-12
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top