Annons
Annons
Boeing Dreamliner 787, ett av de flygplanstyper som är sårbara för hackare. Foto: Thinkstock.

Boeing Dreamliner 787, ett av de flygplanstyper som är sårbara för hackare. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Wifi gör flygplan sårbara för hackare

Hundratals kommersiella flygplan av nya modeller kan vara sårbara för attacker från hackare, det skriver CNN som har tagit del av en rapport från den amerikanska federala myndigheten Government Accountability Office.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-16 Uppdaterad 2015-04-16

Risken finns att hackare kan ta sig in i planens datasystem genom det interna wifi-nätverket.  Enligt teorin skulle en person ombord eller på marken ta sig i styrsystemet enbart med hjälp av en laptop och använda den till att ta kontroll över datorer och äventyra flygsäkerheten, plantera in ett virus i kontrolldatorerna eller ta över varnings- och navigationssystem.  

“Modern kommunikationsteknik, inklusive IP-anslutning, används alltmer i luftfartygssystem, och skapar en möjlighet för obehöriga att kan komma åt och kompromissa flygplanssystem”, står det i rapporten.

I rapporten som bygger på information från flygexperter och experter i IT-säkerhet pekas tre modeller ut som sårbara; Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350 och A380. Men Gerald Dillingham, som är en av författarna till rapporten tonar ner risken och påpekar att det finns flera mekanismer som skyddar planet från en eventuell datorattack.  

Källa: Metro/ CNN. 

Läs även: 

 

 


Text: Johanna Jackson • 2015-04-16
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top