Annons
Annons

1055661.jpg

Nyhet

Ytterligare en resebyrå i Göteborg marknadsför paketresor olagligt

Framtidsresor AB i Göteborg delar kontor med Lejonresor AB. Men det är oklart vad som är vad och hur de hänger ihop. Det som är klart är att företaget Lejonresor AB marknadsför resor utan att ha resegaranti.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-19 Uppdaterad 2021-06-23

– Sitter på samma adress som kritiserade Framtidsresor

Relaterat om Framtidsresor: “Vi vill varna andra resenärer för resebolaget”

I samma lokal i som Framtidsresor sitter i, huserar också Lejonresor AB. Till en början var Lejonresor en del av Framtidsresor och fungerade som ett marknadsföringsnamn för Framtidsresors Afrikaresor. Men år 2011 skapades bolaget Lejonresor. 

När vi ringer till numret som anges på Framtidsresors hemsida är det Lejonresors vd, David Kollberg som svarar.

Företag som säljer paketliknande resor måste enligt lag ställa resegaranti till Kammarkollegiet. Lejonresor har aldrig ställt någon resegaranti och enligt uppgifter från företagen till Kammarkollegiet ska Lejonresor AB inte ha sålt eller arrangerat några resor. 

Om ett bolag inte omfattas av resegaranti innebär det att personer som bokar paketresor (resor som innehåller två typer av tjänster som transport, utflykter och inkvartering) eller ingår avtal med bolaget inte kan begära ersättning om de råkar ut för inställda eller avbrutna resor. 

Ytterligare en resebyrå i Göteborg marknadsför paketresor olagligt
Reklam från Lejonresor.
Ytterligare en resebyrå i Göteborg marknadsför paketresor olagligt
I ett reklamblad från Lejonresor som skickades ut förra veckan marknadsförs julresor för 2015 med erbjudanden som gäller fram till den 29 april 2015.

När vi frågar David Kollberg vem det är som säljer och arrangerar resorna som har marknadsförts på Lejonresors hemsida blir svaret att det är Lejonresor AB som gör detta. Han säger också att Framtidsresor inte säljer resorna som tidigare har marknadsförts på Lejonresors hemsida.

– Nej. Vi är två separata bolag och säljer våra egna resor.

David Kollberg säger också att Lejonresor har en resegaranti men när vi påpekar att det inte stämmer enligt Kammarkollegiet blir svaret annorlunda. Framtidsresor har visst sålt resor som Lejonresor arrangerar. Men hur länge det har varit så vet inte David.

– Vi har delat på resegarantin men nu håller vi på med en omorganisering så det kommer att ändras.

Så Lejonresor har inte ställt någon resegaranti?

– Nej men vi har gjort en anmälan om att ställa resegaranti.

Varför marknadsför ni resor om ni inte har en resegaranti?

– Kan jag återkomma?

Varför har ni sålt paketresor utan att omfattas av resegaranti?

– Det har vi inte gjort.

Så Lejonresor har inte sålt några resor eller träffat några avtal om resor?

Vi upprepar frågan men David har inget svar.

– Jag sitter lite illa till nu.

Han ber oss till slut att dröja kvar. Sedan bryts linjen. Några minuter senare får vi ett meddelande från David på telefonsvararen:

“Lejonresor kommer inom kort att ställa en resegaranti. Det har varit lite omstruktureringar och det är därför det har varit en lucka men det är på gång inom några veckor”.

* Sedan intervjun med Vagabond har Lejonresors hemsida uppdaterats. Annonserna för julresorna har tagits bort. Enligt hemsidan har företaget ett nytt koncept för 2015 där flyg inte ingår. I väntan på en resegaranti kommer företaget enbart att erbjuda rådgivning.


Text: Johanna Jackson • 2015-04-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top