• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Utsikt på hög nivå – New Yorks nya skyskrapa öppnar observatorium i maj

  One World Observatory öppnar för allmänheten den 29 maj och väntas bli New Yorks hetaste turistattraktion, med panoramautsikt över New York från 381 meters höjd.

  Utsikt på hög nivå – New Yorks nya skyskrapa öppnar observatorium i maj

  Observatoriet ligger på våning 100 till 102 i One World Trade Center, som med sina 541 meter är västvärldens högsta byggnad. Fem hissar, så kallade "Sky Pods", går i skytteltrafik upp och ner i tornet och tar besökarna hela vägen upp på under 60 sekunder. Under tiden kan New Yorks skyline från 1600-talet till i dag studeras på hissväggarnas heltäckande skärmar, där en virtuell time-lapse över staden visas.

  Se ut över staden från 381 meters höjd.

  Se ut över staden från 381 meters höjd.

  Förutom en slående utsikt över New York finns även en del tekniska finesser i observatoriet. Sky Portal – en fyra meter bred rund skärm i golvet – visar bilder från gatorna under byggnaden i realtid.
  City Pulse visar en interaktiv bild av New York. Skärmar monterade i en cirkel skapar en känsla av att se ut över staden, och det går att peka på olika byggnader för att få fram fakta om dem.

  One World Trade Center, västvärldens högsta byggnad. Foto: Thinkstock.

  One World Trade Center, västvärldens högsta byggnad. Foto: Thinkstock.

  One World Trade Center, som tidigare kallades Freedom Tower, är uppfört på platsen för det tidigare World Trade Center, som förstördes i attackerna den 11 september 2001. Efter åtta års byggtid invigdes byggnaden den tredje november 2014. Byggnaden är 1776 fot hög inklusive antenn, vilket är samma siffra som det år USA:s självständighetsförklaring skrevs under.

  Biljetter till observatoriet kostar cirka 280 kronor för vuxna och 225 kronor för barn. Se hemsidan för biljetter: oneworldobservatory.com

  Av: Magnus Kvandal. Bildkälla: Creative Commons / gabri_micha 

  Andra höjdar-attraktioner

  Ta en virtuelll rundtur i observatoriumet

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!