Annons
Annons
Blixten slår ned ovanför Calbuco som spyr ut rök och aska. Bildkälla: Reddit.

Blixten slår ned ovanför Calbuco som spyr ut rök och aska. Bildkälla: Reddit.

Nyhet

Tusentals evakuerade efter kraftiga vulkanutbrott i Chile

Flyg ställs in, städer hålls stängda och mer än 4 000 personer har evakuerats efter att ett område i södra Chile skakats av två utbrott från vulkanen Calbuco med bara med några timmars mellanrum.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-23 Uppdaterad 2021-06-23

Himlen i Los Lagosregionen i södra Chile är fylld med aska. 43 år efter sitt senaste utbrott vaknade Calbuco åter till liv.

Tusentals evakuerade efter kraftiga vulkanutbrott i Chile

Det första utbrottet kom på onsdagen, sju timmar senare kom ett till och askan som vulkanen spydde ut har spridits med vinden över en mil från vulkanen. Det skriver tidnigen Bloomberg.

– Det lät som om en långtradare körde förbi på gatan; skakande, skramlande och mullrande. Vi lämnade allt, jag tog mina barn, min hund och hoppade in i bilen tillsammans med min fru. Alla grannar var ute och många barn grät, säger Trevor Moffat, som bevittnade händelserna, till Reuters 

Tusentals evakuerade efter kraftiga vulkanutbrott i Chile
Foto: Reddit.

Flyg till den närliggande staden Puerto Montt har ställts in och skolor i turiststaden Puerto Varas hÙ�lls stängda. Enligt experter finns risken att utbrotten leder till en lavin som skulle förstöra allt i sin närhet och myndigheter har infört en evakueringszon på 20 kilometer. Inga dödsfall har rapporterats. 

Enligt Aftonbladet har chefen för Chiles geologiska institut varnat för ett tredje utbrott som riskerar att bli allvarligare än de förra. 

Reynir Bödvarsson, som arbetar vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet tror dock att det mest sannolika är att vulkanen lugnar ner sig.

– Det är svårt att säga men det vanligaste med den här typen av vulkaner är att de första utbrotten är mest kraftfulla men att de sedan lugnar ner sig.

Reynir tror inte heller att det finns det någon större risk för att askan skulle sprida sig så långt så att det skulle medföra större problem fÙ�r flygtrafiken.

– Som det ser ut nu så verkar vulkanen ha lugnat ned sig. Så länge den inte fortsätter att spruta ur sig aska eller det blir ett till utbrott så lär det inte bli några större problem.

­– Man får komma ihåg att området i Chile är glesbefolkat och flygplatserna är färre än de i Europa. I Europa finns det relativt många flygplatser på ett litet område och det var det, i kombination med starka nordliga vindar som gjorde det att flygtrafiken drabbades så hårt när den isländska vulkanen Eyjafjallajökul hade utbrott 2010, tillägger han. 

Läs även: 

 


Text: Johanna Jackson • 2015-04-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top