Annons
Annons
Bild: U.S Geological Survey.

Bild: U.S Geological Survey.

Nyhet

”Överge inte Nepal”

Med anledning av naturkatastrofen i Nepal avråder Utrikesdepartementet svenskar från att resa till landet. Vagabondmedarbetaren Mikael Persson hoppas att folk ska visa sitt stöd för det katastrofdrabbade landet som är i akut behov av hjälp.

Text: Johanna Jackson • 2015-04-27 Uppdaterad 2021-06-23

Lördagens jordbävning var den värsta att drabba Nepal på över 80 år enligt SvD. Dödssiffran hade under söndagskvällen uppgått till 2 400 men befaras stiga. Under söndagen följde flera efterskalv varav det kraftigaste uppmätte 6,7 på richterskalan. 

– Det var ett väldigt stort huvudskalv och det här i linje med vad man förväntar sig. Och man får nog tyvärr vänta sig fler efterskalv runt magnitud 6 de närmsta veckorna, säger Seismologen Björn Lund till DN.

Avrådan från Utrikesdepartementet gäller icke nödvändiga resor och gäller tills vidare. 

Samtidigt som turister flyr Nepal så har arbetet med att evakuera och bistå de drabbade satt igång och flera hjälporganisationer har anlänt eller är på väg mot landet. 

Mikael Persson är mångårig medarbetare till Vagabond, har skrivit en guidebok om landet och är sedan 2005 aktiv i biståndsprojektet Tuki Nepal i byn Jyamrung nordväst om Kathmandu.

För att hjälpa de drabbade har Tuki Nepal startat en insamling för akut hjälp och återuppbyggnadsarbete.

Under dagen har han varit i kontakt med sin medarbetare Ram Sapkota som just nu är på väg ut mot landsbygden och Jyamran med tält, gaskök och andra förnödenheter.

– Vad jag förstår är allt kaos, det mesta är avstängt och flera vägar är sönder. Kommunikationsmöjligheter är få, säger Mikael Persson.

”Överge inte Nepal”
I flera orter på landsbygden som Jyamrung har hjälpen inte nått ännu. Foto: Mikael Persson.

I första hand hoppas han att personer ska bidra till katastrofhjälpen och de akuta behoven. I förlängningen hoppas han att turister inte överger Nepal som resmål.

– Turism är en väldigt viktig inkomstkälla i Nepal som till exempel gynnar flera bönder på landsbygden som arbetar extra som bärare, kockar eller sherpas åt vandrare. Ofta kan det vara den enda inkomstkällan de har. Landsbygdens värdshus tar också emot vandrande turister och drar in viktiga pengar åt lokalbefolkningen.

– Jag hoppas att de som känner för Nepal ska fortsätta att åka dit när avrådan har tagits bort och att man ska se det som ett sätt att hjälpa landet. 

Vagabond och Läkare utan gränser pratar om Nepal i TV4 Nyhetsmorgon.

Läs om Röda Korsets arbete här. 

Läs mer om hur du kan stödja Läkare utan Gränser här.

Läs mer om Tuki Nepals insamling och hur du kan hjälpa här.

 


Text: Johanna Jackson • 2015-04-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top