• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fotofiltren som ger dig mest likes på semesterbilderna

  Vill du ha fler likes på semesterbilderna? Eller vill du kanske bara ha några knep för att snygga till strandfotona du tog med mobilen förra sommaren? I en studie som publicerades igår har forskare kunnat identifiera en handfull viktiga variabler som ökar chanserna för att folk ska gilla och lägga märke till bilder på sociala medier.

  Fotofiltren som ger dig mest likes på semesterbilderna

  studien från Yahoo Labs och Georgia Institute of Technology undersökte ett forskningsteam 7,6 miljoner bilder från fotosajten Flickrmed syftet att ta reda på vad det är som gör att vissa bilder skapar tycke och engagemang hos personer som ser dem.

  Genom att ta del av bildernas metadata kunde de se vilka bilder som hade ett filter eller inte och hur många personen som hade gått in på bilden. I stora drag kan man se sex framgångsfaktorer för att en bild ska bli omtyckt. Det här är vad de kom fram till: 

  #1. Använd ett filter

  Ett säkert kort för att få mer likes på dina bilder är att använda dig av ett fotofilter. Studien visade att ett filter ökar chanserna för att en bild ska bli sedd med 21 procent och sannolikheten för att bilden blir kommenterad ökar med 41 procent. 

  Phuket Old Town. Foto: Johanna Jackson.

  #2. Välj rätt filter

  När du väl har bestämt dig för att applicera ett filter på ditt foto gäller det att välja rätt sort. Forskarna kunde bland annat se att filter som skapar en åldringseffekt tenderade att öka antalet "views", eller hur mycket bilden blev sedd, men minskade antalet kommentarer. Att i stället välja ett filter som ökar mättnaden ger motsatt effekt: kommentarerna blir generellt fler men antalet personer som väljer att titta på bilden minskar.

  Samma bild men med ökad mättnad på bilden till höger. Foto: Thinkstock.

  #3. Välj ett filter med varma färger

  Självklart påverkar faktorer som hur många följare en användare har hur många personer som ser eller gillar en bild men sedan tidigare har man kunnat fastställa att färger som orange och röd ger upphov till positiva känslor som glädje och upphetsning. Studien från Yahoo Labs bekräftar detta och man konstaterar att filter som intensifierar de varma färgerna i en bild gör att den har större chans att märkas. 

  Vänster: ett kallt filter: Höger: ett varmt filter.

  #4. Välj ett filter som ökar konstrasterna

  Enligt studien var fotofilter som ökade exponeringen, värmen och kontrasten samtidigt, de filter som skapar mest engagemang. 

  Större kontraster och varmare färger ökar sannolikheten för engangemang. Foto: Thinkstock.

  # 5. Öka exponeringen på bilden

  På samma sätt som en högre kontraster i bilden medförde positiva känslor och engagemang visade studien  att en ökad exponering var en av de viktigaste faktorerna som påverkade om en bild skulle skapa engagemang eller ej. 

  Låg exponering respektive hög exponering. Foto: Thinkstock.

  # 6. Ta kort på människor!

  Oavsett om det är en selfie eller ett kort på andra nunor så gillar människor att se andra människor! I en annan studie från 2014, också från Yahoo Labs, kunde man se att folk var mer benägna att gilla och kommentera bilder om det fanns ansikten på dem och sannolikheten för likes och kommentarer ökade med 38 respektive 32 procent. 

  Läs även:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!